Molnár Gyula: Az MSZP él

MN

2017. október 7., szombat 15:33, frissítve: vasárnap 10:31

Az MSZP él, és folytatja azt a munkát, amelyet Botka László volt miniszterelnök-jelölt vezetésével megkezdett – jelentette ki Molnár Gyula szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.

Molnár Gyula az MSZP választmányának ülése után hangsúlyozta azt is, pártja politikai stratégiája nem változott: a „Tegyünk igazságot!” című program egy markáns, világos, egyértelmű baloldali program. A pártelnök az állami hírügynökség szerint jelezte azt is, tárgyalni fognak a „demokratikus ellenzék” pártjaival, de „Horn Gyula pártja” nem tárgyal a szélsőjobboldallal.

A Hír TV tudósítása szerint kitért arra is, hogy nem támogat olyan miniszterelnök-jelöltet, aki pártpolitikus.

„Megerősítettük azt, hogy tárgyalni fogunk, megerősítettük azt, hogy ebben a szakaszban a szocialista párt nem állít saját soraiból belső miniszterelnök-jelöltet. Listavezető értelemszerűen lesz, ha odaérkezünk, és dolgozunk azon, hogy a lehető legszélesebb együttműködésnek legyen egy civil, külső miniszterelnök-jelöltje” – jelentette ki Molnár Gyula.

Hiller István, az MSZP választmányának elnöke közölte: a választmány ülésén döntő többségben voltak azok, akik széles körű együttműködést akarnak a demokratikus ellenzéki pártokkal. Elmondta azt is, nem lépett ki senki, nem mondott le senki. „Az MSZP összezárt, innentől kezdve a választók, a választás, egy igazságos és boldogabb Magyarország megteremtése a cél” – fogalmazott.

El a keselyűkkel

Molnár Gyula úgy fogalmazott: „vissza lehet térni mindenkinek a fészkére. A keselyűknek nem kell tovább keringeni fölöttünk”. Az MSZP kész arra, hogy visszaszerezze azok bizalmát, akik az elmúlt időszakban úgy érezték, a szocialista párt az együttműködés akadálya – közölte.
Kérdésekre válaszolva azt is közölte, az együttműködés lehetőségéről az Együtt-tel, a Párbeszéddel, a Demokratikus Koalícióval és a Magyar Liberális Párttal tárgyalnak. Tudomásul vették, hogy az LMP és a Momentum kategorikusan visszautasította az MSZP kezdeményezését.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kitért arra, hogy az LMP-nek és a Momentumnak is elküldik a választmány által szombaton elfogadott 12 pontot, amely az igazságos Magyarországról és a demokrácia minimumáról szól. Erről szakmai vitát ajánlanak a két pártnak.

Az LMP-nek jó

Szombaton ismertette legfrissebb, a héten készített közvélemény-kutatását a Publicus Intézet. E szerint a legtöbben úgy vélik, Botka László távozása érdemben nem befolyásolja az erőviszonyokat. Az MSZP tábora két százalékpontot csökkent, és ugyanennyivel nőtt az LMP támogatottsága.

Ismeretes, hétfőn Botka László lemondott az MSZP miniszterelnök-jelöltségéről. Mindezt a következőkkel indokolta: „Tíz hónappal ezelőtt összefogásra, szövetségre hívtam valamennyi demokratikus erőt, hogy közösen mutassuk meg, győzni fogunk, győzni akarunk, és képesek vagyunk együtt kormányozni. Egy héttel korábban egy újabb konkrét ajánlattal fordultam hozzájuk, a listás helyek felét ajánlottam fel az ellenzéki pártoknak. Ezt a hétvégén a DK és az LMP is elutasította, fideszes ügynökök pedig nekem rontottak. Hibáztam, mert az elmúlt hónapokban nem mértem fel, hogy a demokratikus ellenzék több tagja nem győzni akar, hanem túlélni. Hibáztam, mert nem gondoltam volna, hogy a Fidesz minden eszközzel megakadályozza a demokratikus erők összefogását”.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.