Momentum: A Fidesz kirekesztésére a DK kirekesztéssel válaszol

MN

2017. november 1., szerda 14:53, frissítve: szerda 15:28

A Momentum szerint a Fidesz kirekesztő nemzetképére nem a határon túli magyarok kirekesztése, hanem a politikai döntésekbe való bevonása a megoldás. A párt szerint ugyanis az, hogy Gyurcsány Ferenc azt javasolja, hogy a magyar állam vegye el a szavazati jogot a határon túliaktól, nem szól másról, mint a politikai haszonról – és közben magyart fordít magyar ellen. A Momentum szerint olyan nagyobb Magyarország kell, ahol mindenkinek ugyanannyit ér a véleménye, éljen akár Sydney-ben, Székelyudvarhelyen vagy Caracasban. Fekete-Győrék javaslata ezzel szemben az, hogy a külhoni magyarok számára külön választókörzeteket hoznának létre, így a listás szavazat mellett egyéni szavazathoz juttatnák a határon túli magyarokat. A kivándorolt magyaroknak pedig biztosítanák a levélben szavazás lehetőségét, valamint nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli minisztert neveznének ki.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kedden jelentette be, hogy pártja aláírásgyűjtést indít annak érdekében, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, így nem viselik szavazatuk következményeit.

Gyurcsány szavaira a Fidesz kommunikációs igazgatója migránsozással reagált még kedden, Hidvéghi Balázs szerint ugyanis a DK elnöke a migránsokat betelepítené, de közben a magyarok ellen gyűlöletkampányt indít.

Szinte megismételte szavait Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, aki közleményében azt írta: a DK a migránsokat betelepítené Magyarországra, de a magyar testvéreinket elutasítja.

Az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) szerint Gyurcsány Ferenc „újra össze akarja ugrasztani a magyart a magyarral és testvérháborút kezdeményez”.

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.