Morvai Krisztina nem politikusként bírálja az ÁSZ eljárását

Molnár Richárd

Molnár Richárd

2018. január 10., szerda 06:12, frissítve: szerda 12:22

Nem vagyok pártpolitikus, jogászként tudom megítélni az ügyet, és nem tartom a jogállamiság alapelveivel összeegyeztethetőnek, hogy nincs helye bírósági felülvizsgálatnak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) határozata ellen – mondta lapunknak Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti (EP-) képviselője, amikor telefonon arról kérdeztük, hogy mi a véleménye az ÁSZ Jobbikkal kapcsolatos döntéséről. Morvairól tavaly olyan sajtóhírek kaptak szárnyra, hogy rossz viszonyba került jelölő pártjával, amely a 2019-es EP-választáson már nem is indítja újra. Morvai a kormányközeli Magyar Időknek adott tavalyi interjújában az Orbán-kormány migránspolitikáját dicsérte. A Heti Válasznak pedig azt nyilatkozta, nem tudja, hogy a Jobbikra szavaz-e jövőre, majd hozzátette: elbizonytalanította a párt irányváltása.

Kérdésünkre, hogy szerinte igaza van-e a Jobbiknak abban, hogy az ÁSZ-határozat a párt ellehetetlenítésére irányult, úgy reagált: ha ezt mondaná, az találgatás lenne. – A független bírósági eljárásnak éppen a végrehajtó hatalom esetleges visszaéléseit kellene megakadályoznia, vagy ennek lehetőségét minimalizálnia. Ha hézagok vannak a jogrendszerben, akkor a mindenkori hatalom hajlamos arra, hogy ezzel visszaéljen. Elképzelhető, hogy ebben az esetben is ilyen szituációról van szó, de ezt máshogy interpretálja egy politikai párt és máshogy egy jogász – tette hozzá. Azzal kapcsolatban, hogy azt jogi szempontból nem tartja-e visszásnak, hogy az ÁSZ nem hajlandó elárulni, hogy mi alapján számolta ki a Jobbik büntetését, a Fidesz plakátköltségeit viszont nem vizsgálja, azt válaszolta: minden igazgatási jellegű határozatot meg kell indokolni, mert ez az átláthatóság, az ellenőrizhetőség alapkövetelménye. – A rendszert olyan jogszabályokkal kell körülbástyázni, ami kizárja az elfogultság gyanúját – tette hozzá a politikus.

Arról is érdeklődtünk, hogy mint a Jobbik által jelölt és annak politikai közösségéhez tartozó EP-képviselőt milyen érzéssel tölti el, ha a párt az ÁSZ bírsága miatt működésképtelenné válhat. – Rossz érzéssel tölt el, mint minden fajta koncentrált hatalommal szembeni kiszolgáltatottság. Ezért lettem jogász, mert úgy gondolom, hogy az nem helyes, ha a hatalommal szemben egy polgár vagy egy politikai erő kiszolgáltatott lehet. Nem az fogja a véleményemet kialakítani, hogy kedvelem-e a Jobbikot, vagy ők szeretnek-e engem. Gyurcsány Ferencet például nem szeretem, de a Demokratikus Koalíció esetében sem tartom helyesnek, hogy az ő ÁSZ-bírságukkal szemben sincs helye bírói felülvizsgálatnak – tette hozzá Morvai.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.10.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.