Most épp a sorosozás hiányában látják hódmezővásárhelyi kudarc okát

MN

2018. március 2., péntek 12:35, frissítve: péntek 13:12

Helyi eredményekre és fejlesztésekre építette kampánystratégiáját a Fidesz a kudarccal végződött hódmezővásárhelyi választás előtt, Soros nevét viszont szinte ki se ejtették – ez derült ki a kormányközeli Nézőpont Intézet által a Fidesz számára elkészített titkos kampányösszesítőből, a dokumentumról az Atv.hu számolt be. A portál úgy tudja: a kormánypárt kampánystábjának a tanulmány miatt alakult ki az az álláspontja, hogy az esélyek kedvezőbbek lettek volna, ha a helyiek bevetik a menekülttémát is. Ez pedig némileg magyarázatot adhat arra, hogy a Fidesz a vasárnapi kudarc után végül miért nem szakított az országos sorosozással.

Az utóbbi időben ugyanis némiképp káosz uralta Soros György emlegetésével kapcsolatban a kormányzati kommunikációt. Mint megírtuk, kedden a Fidesz pártközpontja utasítást adott politikusainak arról, hogy a képviselők Facebook-felületeire semmilyen negatív, lejárató és Sorossal kapcsolatos anyag nem rakható ki.

Aki kedd reggel végignézte a kormánypárti sajtót, annak feltűnhetett: szinte varázsütésre elillant belőle Soros György neve. Csak régebbi, még a vasárnapi hódmezővásárhelyi választás előtt született cikkekben és egy-két külföldi, főleg amerikai hírben bukkant fel a név, de már szó sem volt Soros-szervezetekről. Az Atv.hu is arról értesült, hogy a sorosozásból várhatóan visszavesz a Fidesz, hétfő este pedig az Echo TV Sajtóklub című műsorában Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője jelentette ki, hogy „abba kellene hagyni ezt az elemi iskolai szintű sorosozást”.

Ennek némiképp ellentmondóan hatott, hogy például a Fidesz a kampányvideójában, Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában, Németh Szilárd pedig a nemzetbiztonsági bizottság szerdai ülésén sorosozott.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az Atv.hu által idézett dokumentum szerint egyébként a Fidesz stábja a hódmezővásárhelyi kampány legintenzívebb két hónapjában, január elejétől a választás napjáig többfajta üzenetcsoporttal operált. A kampány szinte kizárólag a lokális eredményekre helyezte a hangsúlyt: a helyi – hódmezővásárhelyi, szegedi, Csongrád megyei – média tudósításai alapján a kormánypárt több mint százötven témát, üzenetet „küldött el” tudatosan a választóknak, ebből közel száz foglalkozott helyi fejlesztésekkel.

Mint írják:

  • A párt kampánygurui nyerő témának érezték, hogy „Vásárhelyen is épülhet lőtér”, „megújulnak az egyházi óvodák”, illetve hogy „médiakampány indul a horgászturizmusért”.
  • Utólag úgy tűnik, a szavazók kevésbé voltak vevők az olyan pozitív üzenetekre, mint hogy „bírta a terhelést kopáncsi körhíd”, illetve hogy „a kormányhivatal tizenhat épülete újult meg”.
  • Jóval kevesebbszer, nagyjából harminc alkalommal reagáltak az ellenfélre a kormánypárti stratégák.
  • Az egész országra kiterjedő fideszes migrációs kampányból szinte alig, tíznél kevesebbet „dobtak le” helyben.
  • A belső összesítés az egyéb kategóriába olyan eseményeket sorol fel, mint hogy „Lázár János aktivistának állt”, valamint hogy „Hegedűs arról beszél, hogy konzultált a civilekkel”.

Az Atv.hu beszámolója alapján arra lehet következtetni, hogy a dokumentumban nem került szóba az ellenzéki pártok által támogatott Márki-Zay Péter elleni lejárató kampány: a szórólapokon például név szerint listázták azokat, akik támogatták a független indulót, Németh László plébános pedig nyíltan a fideszes polgármesterjelölt voksolására biztatott a templomban.

A hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson Márki-Zay Péter a szavazatok majdnem 57,5 százalékát szerezte meg, míg a fideszes Hegedűs Zoltán 41,63 százalékot kapott.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.