Most már bizony a sör is szent

2015. május 5., kedd 14:33, frissítve: kedd 20:34

Több célja is van a viszonylag csendben ápolt sörszentelési hagyománynak, erről mesélt az MNO-nak a hétfői esemény szervezője, Kéthelyi Mátyás.

A Pest-Budai Dalárda által alapított Traditio Christiana nevű csoport a Rizmajer Sörfőzde, a Hereditas Galéria és a Juventutem Magyarország támogatásával idén is megszervezte Szent Flórián napján, május 4-én az évszázados hagyományra visszatekintő sörszentelést Budapest belvárosában.

Most már bizony a sör is szent
Fotó: Tajti Krisztián

„Pesten és Budán a török után idetelepült katolikus német polgárság nemcsak a sörfőzést honosította meg újra, hanem a sör megszentelésének szokását is. A sör jelentőségét mutatja, hogy egyik legfontosabb bevételi forrásává vált a két városban lakó, kizárólagos bor- és sörkimérési joggal rendelkező bürgereknek” – közölte az MNO-val az eseménygazda Kéthelyi Mátyás. Mint folytatja, egész évben szívesen árulták portékájukat az itt állomásozó katonaságnak, a heti és országos vásárok számtalan látogatójának, a dunai hajósoknak és az egyetemi diákságnak, de még a városi ispotály, a későbbi Rókus-kórház működését is ebből finanszírozták.

A bor előnyben van, de…

Ugyan bibliai és liturgikus szerepét tekintve a bor mindig előnyt élvezett a sörrel szemben a katolikus egyházban, a tizennyolcadik századtól nálunk is egyre népszerűbbé váló sörital megáldása hamarosan hasonló fontosságúvá vált, mint a Szent János-napi bor- vagy a búza- és házszentelés. A sörszentelés szertartása és szokása nemcsak nálunk, de német és cseh földön is ismert egészen a mai napig.

„A Traditio Christiana először 2013-ban elevenítette föl a sörszentelés szokását, azóta tudatosan rendezi meg évről évre az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő eseményt. Idén új helyszínen került sor az ünnepségre: a belvárosi plébániatemplomban folyó régészeti kutatások miatt a sört az egyik legrégibb pesti polgárház hangulatos udvarán áldották meg, amit vidám sörkóstolás és nótázás követett” – közölte az MNO-val a szervező.

Most már bizony a sör is szent
Fotó: Tajti Krisztián

A Szent Flórián-napi sörszenteléssel kettős célt igyekeznek elérni. „Egyrészt arra kívánjuk fölhívni a figyelmet, hogy végre lelki tartalommal is meg kellene tölteni az egyre inkább gasztrocirkusszá váló fesztiválokat, hogy a minket tápláló anyagi javakat nem tekinthetjük magától értetődőnek, hálát kell tudnunk mondani értük.”

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
Most már bizony a sör is szent
Fotó: Tajti Krisztián

Másik föltett céljuk, hogy a magyarországi söröket és a sörfőzést hasonló megbecsülés, elismerés és kultúra övezze, mint borainkat és borászatunkat.

Filmes összeállítások az MNO-n

A Traditio Christiana idén, a korábbiakhoz hasonlóan Szent Márton és Szent Miklós napján, azaz november 11-én és december 6-án fogja még az ezekkel kapcsolatos keresztény hagyományokat megeleveníteni, jövőre pedig más régi népszokásokat is be kívánnak mutatni Budapest belvárosában. Kamerával kísértük végig a szamárháton vonuló Jézust is Budapest belvárosában.

Most már bizony a sör is szent
Fotó: Tajti Krisztián

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.