Mráz Ágoston Sámuel: Nem Orbán Viktor ellen szavaztak

2018. február 26., hétfő 00:17, frissítve: hétfő 01:10

A kormányközeli Nézőpont Intézet vezetője, Mráz Ágoston Sámuel villámértékelést készített a Facebookon a hódmezővásárhelyi időköziről.

Mindjárt a legelején hangsúlyozta, hogy Hódmezővásárhelyen nem országos parlamenti választás volt.

Öt gyors tanulságot tartott fontosnak megosztani az olvasóival. Nézzük is őket!

Először is azt állította, hogy „tét nélkül van esélye a protestszavazásnak Magyarországon: másfél évig Márky-Zay Péter béna kacsaként fogja irányítani a hetvenszázalékos fideszes többségű közgyűlést. A hódmezővásárhelyieknek nem volt fontos a működőképesség sem.” Tét nélküli választáshoz képest szokatlan, hogy majdnem mindennap lent járt valamilyen miniszter vagy államtitkár, Lázár János pedig szinte naponta tartott lakossági fórumot. A Modern városok program százmilliárdjairól is elég sokat beszéltek.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Másodszor: Mráz szerint „érdekes, hogy Orbán Viktor kimaradt a helyi kampányból. Így elmondható, hogy helyben nem ellene szavaztak. Hat hét múlva viszont az ő miniszterelnöksége lesz a tét: vagy ő folytathatja, vagy Vona Gábor, Szél Bernadett, esetleg Karácsony Gergely lesz a kormányfő…” Mondjuk bár személyesen nem utazott el a kormányfő a csongrádi városba, Hegedűs Zoltánnal közös Facebook-fotót posztolt, és azt írta alá, hogy „Hajrá, Hegedűs Zoltán!”

Harmadszor: „Hegedűs Zoltán, a Fidesz jelöltje el tudta vinni a 2014-es szavazókat, de nem volt további tartaléka. Az országos politikában azonban más a helyzet: a migráció kapcsán az ellenzéki szavazók közel fele is egyetért a kormánnyal.” Ezzel kapcsolatban álljon itt egy adat: a 2016-os kvótanépszavazáson Hódmezővásárhelyen is a kormány álláspontja győzött, mégpedig 18 061 vokssal. Hegedűs Zoltán viszont csak 9468 szavazatot szerzett vasárnap.

Negyedik pont: „Az országos ellenzék egy napig örömünnepet fog tartani, a következő nap viszont vezetői várhatóan összevesznek azon, mi következik a vásárhelyi eredményekből. Logikusan minden ellenzéki jelöltnek vissza kellene lépnie, s a maradék néhány napban szimpatikus független jelölteket kellene állítani 106 vk-ban. A koordináció megoldásához ma egy lépéssel sem került közelebb az ellenzék.”

Ötödik pont: „A kormányoldalon pont fordított hatás várható: egy napig keserűség, utána ösztönzés a még elszántabb küzdelemre. A Fidesz legnagyobb ellensége saját szavazói közömbössége, a vásárhelyi vereség talán felrázhatja őket is.”

A bejegyzéséhez egy fénylépet is csatolt, rajta a felirattal: „Itt másfél éves háború kezdődik…”

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.