Csattanós választ kapott Gyurcsány és Mesterházy

NT

2012. február 21., kedd 12:19

A Munkáspárt elnöksége szerint az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) nyilatkozata, hogy nem hajlandók olyan fórumon részt venni, ahol a Munkáspárt is jelen van, világossá teszi, hogy nem akarnak szemléletváltást, egyetlen céljuk van: ismét kormányra jutni, és „ott folytatni, ahol 2010-ben abbahagyták”.

A kommunista párt – amely a legutóbbi parlamenti választáson a szavazatok 0,1 százalékát szerezte meg – az MSZP és a DK elnökének, Mesterházy Attilának és Gyurcsány Ferencnek címzett közleményét kedden küldte meg az MTI-nek. A többi között azt írták: „javasoljuk az uraknak, hogy az Európai Unióból is lépjenek ki, mert 2012 júliusától Ciprus lesz a soros elnök, amelynek vezetője egy kommunista”.

A Munkáspárt arra reagált így, hogy hétfőn az MSZP és a Demokratikus Koalíció is azt közölte, nem működnek együtt a Munkáspárttal, illetve nem vesznek részt annak a baloldali kerekasztalnak a munkájában, amelyben a Thürmer Gyula vezette kommunista párt is jelen van. Mesterházy Attila ezt úgy indokolta: az MSZP semmilyen együttműködésre nem hajlandó olyan pártokkal és mozgalmakkal, amelyek nem a demokratikus értékeket képviselik, megkérdőjelezik Magyarország euroatlanti integrációját és nem utasítják el a diktatúra minden formáját.

A DK pedig azt tudatta: nem kíván részt venni olyan kezdeményezésben, amelyben egy szélsőséges, az uniós tagságot megkérdőjelező kommunista párt is szerepet kaphat. Ezzel kapcsolatban a Munkáspárt azt írta: az elmúlt húsz év arról szólt, hogy legyen jó a gazdagoknak, a dolgozók, a szegények pedig senkit sem érdekelnek, ezért fordulatra van szükség, meg kell adóztatni a gazdagokat, hogy több jusson munkahelyteremtésre, közösségi közlekedésre, egészségügyre, oktatásra, a dolgozók életkörülményeinek javítására.

„Sokan vagyunk, akiknek nem jó a tőkés rendszer, s egyre többen vagyunk, akik tenni is akarunk ellene. A kormányokat jobb belátásra, engedményekre lehet bírni, ha összefognak mindazok, akiknek kárt okoz a tőkés rendszer, ha együtt lépnek fel azok a pártok, szakszervezetek, társadalmi erők, amelyek a dolgozó emberekért akarnak küzdeni a tőkésekkel szemben” – közölték, megjegyezve, hogy a Munkáspárt ezért támogatta a Magyarországi Szociáldemokrata Párt javaslatát a baloldali kerekasztal megteremtésére.

Véleményük szerint nem ideológiákról, euroatlanti értékekről, negyedik köztársaságról „és más elvont dolgokról kell vitatkozni”, hanem az embereknek kell segíteni, együtt küzdve „a tőkés monopóliumok ellen”.

A Munkáspárt minden előfeltétel nélkül bárkivel kész erről tárgyalni a jövőben is, ugyanakkor nem tárgyal senkivel, akik „az embereket akarják félrevezetni és becsapni”– rögzítették, hozzátéve, nem védik a jelenlegi kormányt, de biztosak abban, hogy csupán egy új kormánytól nem lesz jobb a dolgozó embernek, „szemléletváltás nélkül minden csak olaj a tűzre”.

A Nol.hu csütörtökön számolt be arról, hogy kerekasztalt alapítottak a baloldali pártok. Az írás szerint a Baloldali Kerekasztal a Változásért elnevezésű szövetség alapítói között a Magyar Kommunista Munkáspárt, a Vajnai Attila nevével fémjelzett Munkáspárt 2006, a Kapolyi László és Schmuck Andor által irányított Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a korábban Tamás Gáspár Miklós, most Trasciatti Attila ügyvezető elnök szervezte Zöld Baloldal, illetve az MSZP is ott van.

A kerekasztal elvtársai – Ugró Miklós a témával kapcsolatos írását ide kattintva olvashatják.

A szocialista pártot a portál információja szerint a csütörtöki első tanácskozáson Balogh András elnökhelyettes képviselte, aki tolmácsolta az MSZP partnerségi szándékát, de jelezte: tájékoztatja az ügyről a pártelnökséget.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.