MSZP: Patyi András NVB-elnöksége összeférhetetlen más tisztségeivel

MTI

2018. február 20., kedd 15:42, frissítve: kedd 20:37

Az MSZP összeférhetetlennek tartja Patyi Andrásnak, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökének a tisztsége a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnél betöltött rektori és az Államreform Bizottságnál meglévő elnöki tisztségével.

Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke kedden budapesti sajtótájékoztatóján az NVB-nek is otthont adó Alkotmány utcai épület előtt azt mondta, beadvánnyal fordul az NVB-hez, hogy a testület mondja ki az összeférhetetlenséget.

2016. február 23-a óta „kétség sem fér” hozzá, hogy Patyi András nem a törvényeknek van alárendelve, hanem a Fidesznek – fogalmazott.

Hozzátette: Patyi András a Nemzeti Közszolgálati egyetem (NKE) rektoraként függőségi viszonyban van az államhatalommal, „a Fidesz-kormánnyal”, ezért ők korábban már fordultak az NVB-hez beadvánnyal, de kifogásukat azonban a testület elutasította bizonyíték hiányában.

Azt is elmondta, Patyi András az Államreform Bizottság elnöki tisztségét is betölti, e munkájának a dokumentumait Lukács Zoltán országgyűlési képviselő „kiperelte” a kancelláriától, és ezekkel kiegészítve most újra beadják bizonyítékaikat az NVB felé – szintén amiatt, hogy állapítsa meg Patyi András tisztségeinek összeférhetetlenségét.

Mint mondta, az NVB-nek három napja van beadványa elbírálására; elutasítás esetén bírósághoz fordul.

Nyakó István kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az Államreform Bizottság a kormány munkáját segítő, támogató testület. A NKE felett több minisztériumnak is ellenőrzési joga van. Szavai szerint ezeknek önmagukban is elegendőnek kell lenniük ahhoz, hogy Patyi András ne vezethesse a választás tisztaságát felügyelő testületet, az NVB-t.

Válaszolt a Nemzeti Választási Bizottság az MSZP felvetésére

Bozsóki Éva, az NVB elnökhelyettese az MTI-vel közölte: a testület megkapta a kifogást, amelyet a törvényi határidőn belül, legkésőbb pénteken napirendre tűz. Hozzátette: az elnök érintettsége miatt Patyi András részvétele nélkül tárgyalják majd meg a beadványt.

Felidézte: a bizottság 2016 szeptemberében már egy magánszemély beadványa nyomán vizsgálta az elnök összeférhetetlenségének kérdését, és elutasította a kifogást.

Emlékeztetett, az NVB az elutasító határozatát lényegében azzal indokolta, hogy Patyi András nincs központi államigazgatási vagy egyéb közigazgatási szervvel munkaviszonyban, mert sem az egyetem, sem az Államreform Bizottság, sem a Közigazgatási Perjogi Kodifikációs Bizottság – amelynek szintén az elnöke volt Patyi András – nem minősül annak. Kitértek arra is, hogy Patyi András rektorként és egyetemi tanárként közalkalmazott, amely jogviszony eleve kizárja az összeférhetetlenséget.

Bozsóki Éva hangsúlyozta: az NVB 2016. szeptemberi határozatát a Kúria is helybenhagyta.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.