MSZP–Jobbik-koalíció lehet Gyöngyösön

2014. október 16., csütörtök 20:20

Egyeztetések folynak a gyöngyösi képviselő-testületbe jutott pártok között a város irányításáról – közölte a baloldal támogatásával polgármesteri címet szerzett Hiesz György csütörtökön. A képviselő-testületben mandátumot szerzett Jobbik helyi elnöke, Kévés Tamás arról beszélt, hogy felül kell emelkedni a pártérdekeken, a Fidesz gyöngyösi szervezetének alelnöke, Tatár László ugyanakkor azt hangsúlyozta: sem az MSZP-vel, sem a Jobbikkal nem lépnek koalícióra.

Patthelyzet látszik kialakulni Gyöngyösön a vasárnapi önkormányzati választás után: Hiesz György személyében az MSZP–Együtt–DK szövetség adhatja a polgármestert; a képviselő-testületben a baloldalnak öt, a Jobbiknak hat, a Fidesz–KDNP-nek pedig három képviselője lesz. Azaz: egyik politikai erőnek sincs meg az abszolút többsége.

Hiesz György az MTI kérdésére csütörtökön úgy fogalmazott, „örülnék neki, ha jobboldali politikusok is bekerülnének a városvezetésbe, hiszen tavasszal már látszott, hogy a három politikai erő, a szocialisták, a Jobbik és a Fidesz is nagyjából egyharmadnyi-egyharmadnyi támogatással rendelkezik Gyöngyösön”. Hozzátette: már folynak az egyeztetések arról, hogy a képviselő-testületbe jutott pártok közül melyik venne részt a város irányításában a szocialisták mellett, akár alpolgármesteri szinten. Kitért arra: polgármesterként integráló szerepet akar betölteni a városban, ezért le fog mondani az MSZP gyöngyösi elnöki tisztségéről.

Ahol nagyon bejött a Jobbik és a baloldal együttműködése

Sok településen hiába álltak össze a balliberális összeborulás pártjaival a radikálisok, ugyanakkor néhol sikerült elhódítaniuk a polgármesteri címet a kormánypártok jelöltjeitől.

Kévés Tamás, a Jobbik gyöngyösi alapszervezetének elnöke, a párt polgármesterjelöltje arról beszélt: a város működőképességének érdekében mindhárom politikai erőnek felül kell emelkednie saját pártérdekein. Szavai szerint a megoldás az lehet, hogy a Jobbik és a Fidesz is kap egy-egy alpolgármesteri tisztséget. „Más irányú politikai alkuba azonban a Jobbik nem fog belemenni” – tette hozzá. „Egy pártokon felül működő városvezetéssel ugyanakkor példát tudnánk mutatni Magyarországnak” – mondta. Kijelentette: ők megtették az ajánlatukat, „most az MSZP térfelén pattog a labda”, a város működőképességéhez szükséges többséget Hiesz Györgynek kell biztosítania.

„A Fidesz–KDNP nem nyert, Gyöngyös pedig veszített”

Tatár László, a Fidesz–KDNP volt polgármesterjelöltje, a Fidesz gyöngyösi szervezetének alelnöke csütörtökön kiadott közleményében azt írta, Gyöngyösnek „határozott vezetésre van szüksége és nem egy pozíciófoglalások mentén alakult érdekszövetségre. A Fidesz–KDNP nem hajlandó asszisztálni a széteső baloldal és a radikális Jobbik érdek- és hatalomvágyához”.

Közlése szerint nem vállalható sem „a sehová nem vezető radikális jobbikos, sem a széteső baloldali út”. „A Fidesz–KDNP nem nyert, Gyöngyös pedig veszített” – közölte. Tatár László az MTI-nek megerősítette: sem az MSZP-vel, sem a Jobbikkal nem lépnek koalícióra.

A polgármester-választáson Hiesz György (DK–Együtt–MSZP) 31,48 százalékot, Tatár László (Fidesz–KDNP) 27,47 százalékot, Kévés Tamás (Jobbik) 24,10 százalékot szerzett.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.