Multik segíthetik ki a pórul járt diákmunkásokat - Magyar Nemzet

Multik segíthetik ki a pórul járt diákmunkásokat

MN

2017. június 24., szombat 10:55, frissítve: szombat 11:30

Akár ezer diákot is érinthet az I Love Diákmunka iskolaszövetkezet fizetésképtelensége, mégis hozzájuthatnak elmaradt bérükhöz azoknak a cégeknek köszönhetően, ahová kiközvetítették őket – írja a Hvg.hu.

A portál egy pénze után futó, névtelenséget kérő diáktól tudta meg, hogy több konkurens közvetítő is bejelentkezett a pórul járt munkavállalókért. A Jobforce Iskolaszervezet egyik szakmai koordinátora a Hvg.hunak megerősítette, hogy folyamatosan veszik át a leállt konkurenshez tartozó diákokat.

Noha még javában egyeztetnek, az ágazatot lefedő Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Diákész) jogi segítségével valóban próbálják mielőbb orvosolni a most már hozzájuk tartozó dolgozók pénzügyi problémáját – visszamenőleg. Sőt, több cég is – ahol a ki nem fizetett munkát elvégezték a fiatalok –, vállalta, hogy kiegyenlíti az elmaradt fizetéseket. Annak ellenére tesznek így, hogy a diákokkal nem is volt közvetlen jogviszonyuk, mivel a diákszövetkezettel szerződtek.

Fiák István, a Diákész elnöke arra emlékeztetett, hogy 2016-ban már volt egy hasonló eset, amikor egy multinacionális cég inkább vállalta, hogy a közvetítő bedőlése miatt kifizeti visszamenőleg a nála dolgozók bérét, lényegében duplán. A gyors segítségnyújtás nemcsak jó pr volt nekik: így tudták megtartani a diákokat – tette hozzá.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.