Munkaügyi pert vesztett Tátrai Miklós

Pilhál Tamás

2016. február 20., szombat 12:30, frissítve: szombat 13:07

Jelen állás szerint mégsem kap 200 millió forintot a nemzeti vagyonkezelőtől Tátrai Miklós, miután az eltávolítása miatt indult munkaügyi perben az elsőfokú bíróság elutasította a keresetét. Az ítélet azonban nem jogerős. Tátrai volt munkáltatóját, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-t perelte, amiért 2009-ben szerinte jogellenesen menesztették a cég vezérigazgatói posztjáról. A Fővárosi Törvényszék sajtóosztályától megtudtuk, a másodfokú eljárásban március végéig várhatóan nem tűznek ki tárgyalást. Az ősszel született elsőfokú határozatról az érintettek nem tájékoztatták a közvéleményt.

Tátrai Miklóst (akinek havi alapbére 3,5 millió forint, átlagkeresete pedig ötmillió fölött volt) a sukorói kaszinóbotrány kirobbanása után, 2009. július 14-i hatállyal távolította el posztjáról rendkívüli felmondással Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere. A felmondás oka egyebek között az volt, hogy az MNV két év alatt sem készítette el a vagyon-nyilvántartási rendszerét (az úgynevezett Everest programot), amelynek az MNV három elődszervezetének vagyonregisztereit kellett volna egységesítenie. Ehhez képest a vagyonkezelőnél lefolytatott belső vizsgálat emiatt nem állapított meg személyi felelősséget. A 2008-ban indult, közel egymilliárdot felemésztő projektet 2010-ben, a választások közeledtével leállították.

Tátrai munkaügyi perében 2012-ben már született elsőfokú ítélet: az kimondta, hogy Oszkó helyett a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács lett volna jogosult dönteni, ráadásul a rendkívüli felmondás sem volt megalapozott. Ezért Tátrainak akkor 160 millió forintnyi munkabért, annak kamatait, kárátalányként kéthavi átlagkeresetét (11 millió forintot) ítélt a munkaügyi bíróság. Így összesen körülbelül 200 millióhoz juthatott volna. Ám az ítélet ellen az MNV fellebbezett, a másodfokú bíróság pedig hatályon kívül helyezte a határozatot, és új bizonyítási eljárásra utasította az első fokot, mivel nem tárt fel több lényeges körülményt a felmentés megalapozottsága és Tátrai kifogásai kapcsán. A megismételt elsőfokú eljárásban pedig már az MNV javára döntött a bíróság.

Ismeretes, Tátrai Miklóst a sukorói telekcsere kapcsán indult büntetőperben szeptemberben első fokon négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, s négy évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. Ugyanakkor a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség áron aluli eladása kapcsán indult eljárásban – amelyben bűnpártolással és magánokirat-hamisítással vádolják – a bíróság tavaly első fokon felmentette őt és vádlott-társait.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.20.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.