Nagy a túlterheltség a rendőrségnél a határszolgálat miatt

Lőrincz Tamás

2017. október 28., szombat 13:30, frissítve: szombat 18:02

Rengeteg energiát vesz el a rendőrségtől a déli határ őrzése, ez pedig már az ország többi pontján is érezteti hatását. Kőbánya jegyzője például arról ír az egyik hivatalos beszámolójában, hogy „a közelmúlt eseményeivel összefüggő megnövekedett feladatmennyiség (fokozott határvédelem, FINA-világbajnokság), valamint az állandósult létszámhiány rendkívüli mértékben terheli a rendőrség állományát”.

– Több ezer rendőr lát el szolgálatot a szerb–magyar határon, ráadásul jó részük távolról, más megyékből lett átvezényelve a déli területekre – mondta lapunknak Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára. – Az átvezényelt rendőröknek az eredeti rendőrkapitányságukon is lenne dolguk, így viszont az ott maradóknak kell elvégezniük az ő munkájukat is – jelentette ki. Megjegyezte, hogy a megnövekedett feladatigények miatt sokan túlóráznak.

Ezt támasztják alá a Pintér Sándor belügyminiszter által közölt adatok is, amelyek szerint az elmúlt években drasztikusan nőttek a túlóraköltségek. 2014-ben például még 7,53 milliárd forint ment el a hivatásos állomány túlszolgálatára, az összeg 2015-ben 13,47 milliárdra ugrott, majd 2016-ban pedig csúcsot döntve, 16,57 milliárdnál állt meg. Az idei év első felében már 11,1 milliárd forintnál, azaz 4,33 millió túlóránál tartunk. A helyzeten az sem segít, hogy a menekültválság kirobbanása óta folyamatosan toboroznak embereket határ menti szolgálatra, a teljes állománylétszám pedig két év alatt több mint kétezer fővel növekedett.

Pontosan nem tudni, hogy hány rendőr teljesít szolgálatot a déli határon, a rendőrség ugyanis erre vonatkozó kérdéseinkre nem válaszolt. Az viszont biztos, hogy a jelenleg nagyjából 32 ezer fős állományból több ezren dolgoznak a migránsok megállításán. A 2015-ben kezdődő roham azonban jócskán csökkent, az elmúlt 30 napban mindössze 221 menekültet fogtak el a határ magyar oldalán. Beszédes Bakondi György miniszterelnöki tanácsadó korábbi tájékoztatása is: míg 2015-ben több mint 177 ezren nyújtottak be menedékkérelmet, addig 2016-ban 29 432-en, 2017-ben pedig mindössze 2226-an.

Szabó Krisztián kőbányai jegyző arra is kitért a térfigyelő kamerák eredményességéről szóló beszámolójában, hogy a X. kerületi felügyeleti központban jelenleg 22 operátor dolgozik, ám közöttük igen nagy a fluktuáció az alacsony – minimálbér körüli – fizetés miatt. Pedig feladat lenne bőven, mert – mint ahogyan arról több alkalommal is beszámoltunk – a kerületben, és különösen a Hős utca környékén egyre nagyobb gondot okoz a bűnözés. A rendőrség tájékoztatása szerint a környéken május és október között 85 esetben intézkedtek kábítószer birtoklása miatt, kábítószer-kereskedelem miatt hétszer, míg új pszichoaktív anyaggal való visszaélés miatt szintén hét esetben. A rendőrség szerint egyébként nincs gond a létszámmal, tájékoztatásuk szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság „a szükséges erőkkel és eszközökkel biztosítja a főváros közrendjét és közbiztonságát”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.28.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.