Nagy Boldizsár: A Stop, Soros! törvény papírvitorla, mely nem visz sehová

MN

2018. január 22., hétfő 12:12, frissítve: hétfő 18:33

A Fidesz arra kéri a kormányt, hogy a Stop, Soros! törvénycsomagot ért támadások ellenére a jövő hónapban terjessze a parlament elé a tervezetet. „A puding próbája az evés” – mondta Budai Gyula a törvénytervezet alkotmányosságára gondolva.

A Lánchíd Rádió Nagy Boldizsárt kérdezte ugyanerről, ugyanis felmerült egyes vélemények szerint, hogy fércmunka a törvénytervezet. A nemzetközi jogász egy újságpapírból, celluxszal megerősített vitorlához hasonlította a törvényjavaslatot, vagyis sosem lesz abból alkalmazott jogszabály.

Véleménye szerint a saját alkalmazási körét olyan szabályra hivatkozva húzza meg, amely szabály nincs, nem tartalmazza azt a referenciakulcsot, amelyre a magyar törvény hivatkozik. Olyasmit is előír a tervezet, hogy az illegális migrációt támogató szervezetek regisztrálják magukat. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Nagy Boldizsár úgy véli, hogy ilyen szervezet nincs Magyarországon, illetve valójában a kormány, vele a rendőrség és a határvadászok azok, amelyek átteszik a migránsokat a határon. A támogató szervezetek, például a Máltai Szeretetszolgálat viszont jogszerű tevékenységet végez.

Hogyan lehetne értelmezni azt a részt – teszi föl a kérdést a riporter –, hogy Magyarország schengeni határainak nyolc kilométeres körzetéből ki lehetne tiltani akár magyar állampolgárokat is. „Rákosi gyakorlata volt a kitelepítés, a mostani fölvetés ehhez hasonlóan abszurd” – hangzik a válasz.

A magyar menekültügyi helyzet hazugságra épül, a tömegességre – állítja a szakember, aki hozzáteszi, hogy valójában radikálisan csökken a Nyugat-Európába tartók száma. Egy esetleges ukrajnai polgárháborúból érkezőket nyilvánvalóan nem küldenénk vissza.

A távolabbról, Afrikából érkezők hasonló körülmények miatt menekülhetnek, akiknek viszont nincs szükségük védelemre, azokat természetesen haza lehet küldeni.

Nagy Boldizsár szerint, bár a hasonló tervezeteket el szokta fogadni a kormánytöbbség, ez annyira abszurd, hogy a kivitelezése képtelenségnek tűnik. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.