Nagy lehetőségek előtt áll a Honvédkórház

WA

2011. december 2., péntek 11:43

Megnövekedő feladatokat és nagyobb felelősséget, de ezzel együtt több eszközt és jelentős fejlesztéseket is ígér a budapesti Honvédkórház számára, hogy az ország egyik nagytérségi, egyben fővárosi sürgősségi ellátó központjává válik – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter az intézmény alakuló állománygyűlésén pénteken.

Mint hangsúlyozta, akik eddig igényjogosultak voltak a Honvédkórházban, azoknak a változásoktól nem kell tartaniuk. A jövőben viszont véget vetnek annak, hogy egyes dolgozók az intézményben lássák el magánbetegeiket is – fűzte hozzá.

Már az igényjogosultak, az intézménybe utaltak, valamint a sürgősségi esetek ellátási költségeit sem képes teljes egészében finanszírozni az egészségbiztosító, vagyis minden többletköltség egyenesen a honvédelmi költségvetést terheli – fejtette ki a miniszter, hozzátéve: kizárólag az intézmény parancsnoka lesz jogosult arra, hogy ritka esetekben, különböző magasabb szempontok alapján kivételes engedélyt adjon.

Hende Csaba kiemelte: a legfontosabb cél, hogy „munkával töltsék meg” azokat a kapacitásokat, amelyek jelenleg részben kihasználatlanok, és mindehhez a megfelelő finanszírozást is biztosítsák. Ehhez viszont takarékos gazdálkodásra van szükség – jegyezte meg. A miniszter ezért arra kérte az intézmény dolgozóit, hogy „keressék meg”, milyen módon lehetséges a szakmai színvonal süllyedése nélkül csökkenteni a költségeket, ugyanis csak így lesz lehetséges a kórház fenntartható működése.

Schandl László, a Honvédkórház parancsnoka hangsúlyozta: a kórház vezetése mindent megtesz, hogy az átszervezés nehézségei ne terheljék a folyamatos betegellátást. Mint kiemelte, a Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központ és a Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ mostani integrációja meghatározó eleme a Honvédelmi Minisztérium, valamint az irányítása alá tartozó szervezetek szervezeti és létszám-racionalizálásának. Mint mondta, ez a betegellátó egységeket nem érintette, viszont az adminisztrációs és logisztikai területek állományában összességében 243 beosztás szűnt meg és félszáznál több alakult át.

A dandártábornok közlése szerint az integráció révén a jövőben a Magyar Honvédség egészére kiterjedő egészségügyi szakfeladatok is a Honvédkórházra hárulnak majd, egyebek mellett a repülőorvosi alkalmasság vizsgálata, vagy a missziós tevékenységek ellátása.

Mindezzel párhuzamosan a Honvédkórház – a Semmelweis-terv értelmében – a nyolc nagytérségi kórház egyikeként az eddigi feladatok mellett az észak-közép-magyarországi régióhoz tartozó több mint 1 millió 200 ezer ember, a népesség mintegy tizenkét százalékának sürgősségi ellátását is biztosítani fogja – mondta az intézmény parancsnoka.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.