Nagy pofonokba szaladt a Jobbik és az MSZP

Kovács András

2012. május 28., hétfő 07:00, frissítve: hétfő 11:09

A Fidesz–KDNP és a független jelöltek sikerét hozták a májusi időközi önkormányzati választások. Dunaújvárosban nagy pofonba szaladtak bele a szocialisták, míg a Jobbik már Kelet-Magyarországon is egyre gyengébb eredményeket produkál.
Hazánkban az idén már négyszer tartottak időközi választást tízezer főnél népesebb településen, és mindannyiszor a kormánypártok örülhettek. Szentendrén a szavazatok csaknem felével győzött a Fidesz–KDNP jelöltje. A főváros II. kerületében az MSZP, az LMP és a DK közösen állt be egy független jelölt mögé, de így sem tudták megszerezni a voksok egyharmadát, míg a Fidesz–KDNP mintegy 60 százalékot kapott. Miskolcon nagyon szoros küzdelemben győzött a kormánypárt, míg a Jobbik és az LMP csúfosan leszerepelt. A baloldal korábbi fellegvárásban, Dunaújvárosban pedig két hete kapott ki az MSZP több mint 13 százalékkal a Fidesz jelöltjétől.

Májusban kilenc időközi választást tartottak hazánkban, amelyből egyre egy megyei jogú városban (Dunaújváros), és egyre egy tízezer főnél népesebb településen (Gyomaendrőd) került sor. Az utóbbi két voksolás azért számít kiemelendőnek a többi közül, mivel a parlamenti pártok általában a nagyobb városokban szoktak egy ilyen időközi megmérettetésen jelöltet állítani, és így a múlttal összevetve képet kaphatunk a politikai erők támogatottságáról.

Ebben a hónapban 11 947 személy járulhatott volna az urnákhoz, amiből 4546 fő ment el választani, ami 38,05 százalékos részvételnek felelt meg. A korábbi hónapokban regisztrált magas részvételhez képest a mostani alacsonyabb adat mögött egyértelműen a 10 ezer főnél népesebb települések aktivitása áll. A legnagyobb arányban Zalaszentlászlón (75,74 százalék), míg a legalacsonyabb arányban Dunaújvárosban (19,93) voksoltak.

Szoci bukta

A 10 ezer főnél népesebb településeket leszámítva ismételten a független jelöltek vitték a prímet az időközi választásokon. A parlamenti pártok oly mértékben nem kívánnak beleszólni a kis településeken zajló küzdelmekbe, hogy egy polgármester-jelöltet (Fidesz–KDNP) leszámítva meg sem próbálnak jelöltet állítani. Egyébként az utóbbi esetben is a független jelölt nyerte meg a küzdelmet.

Az országos politikára általában a városokban tartott voksolások hatnak ki, és így volt ebben a hónapban is. Nagyobb érdeklődés a dunaújvárosi megmérettetés iránt volt, mivel az MSZP egykori fellegvárában valós képet kaphattunk arról, hogy az erőviszonyok hogyan is állhatnak országos szinten. A voksolás komoly meglepetéssel zárult, mivel a Fidesz–KDNP jelöltje a körzetben nagyobb fölénnyel nyert, mint 2010-ben. Az LMP az MSZP kárára jelentősen megerősödött, míg a Jobbik csupán 7,5 százalékra „volt jó”.

Jobbik zuhanás

Gyomaendrődön egy helyi egyesület jelöltje futott be, de a szocialisták és a Jobbik ismételten egy nagyon súlyos pofonba szaladtak bele. Az MSZP csupán 15 százalékot tudott összegyűjteni, míg a szélsőjobboldali párt jelöltjét még a Munkáspárt aspiránsa is megelőzte, és még hat százalékot sem sikerült elérniük. A körzetben a Fidesz–KDNP tartja az egyharmados támogatottságát, amit 2010-ben is elért.

Májusban tovább folytatódott a független jelöltek totális dominanciája a kistelepüléseken, amibe a parlamenti pártoknak még esélyük sincsen beleszólni. A nagyobb településeken az előző hónapokat is figyelembe véve a Fidesz–KDNP dominanciája megtörhetetlennek tűnik, az MSZP képtelen jelentősen megszorítani. A Jobbik hónapról hónapra egyre gyengébb eredményeket ér el a választásokon, ami Kelet-Magyarország vonatkozásában a párt jelentős visszaesését mutatja.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.