Nagy többség a kormány mellett

BL

2011. december 5., hétfő 17:06

A lakosság döntő többsége támogatja az állam stratégiai nagyvállalatokban történő tulajdonszerzését és elvárja, hogy támadás esetén azok és vezetőik védelmet kapjanak – derül ki a Századvég Alapítvány novemberi felméréséből.

Az elmúlt időszakban meghatározó változások történtek nemzetstratégiai nagyvállalatok állami tulajdonlása körül. A Molban már növelte ellenőrzését a magyar állam, a Rábában mindez előkészítés alatt áll – emlékeztet az intézet.

Fotó: Századvég Alapítvány

 

Az alapítvány november 3. és 10. között végzett felmérésében azt vizsgálta, támogatja-e a lakosság az állami szerepvállalás kiterjesztését a stratégiai fontosságú vállalatokban. A válaszadók 57 százaléka teljes mértékben, további 27 százalékuk pedig inkább támogatja, hogy az állam tulajdont szerezzen nemzetstratégiai vállalatokban annak érdekében, hogy csökkenjen az ország külső kiszolgáltatottsága. Az állami beavatkozást a megkérdezettek mindössze 16 százaléka ellenzi valamilyen mértékben – derül ki a felmérésből.

Fotó: Századvég Alapítvány

 

A témában nyilatkozók több mint háromnegyede (76 százalék) büszke arra, hogy léteznek olyan magyar nagyvállalatok, mint például a Mol. A kutatás arra is rákérdezett, hogy a nagy nyilvánosságot kapott Mol–INA-ügyről miként vélekednek az emberek. A válaszadók abszolút többsége, közel 60 százaléka hallott a nemzetközi sajtóban is publicitást kapott konfliktusról, valamint arról, hogy Hernádi Zsoltot, a Mol elnökét a horvát ügyészség korrupcióval vádolja. A témában véleményt nyilvánítók több mint kétharmada (69 százalék) szerint a gyanúsításban a horvát választások is szerepet játszhattak. A válaszadók kimagasló arányban gondolták úgy (78 százalék), hogy ilyen vagy hasonló támadás esetén inkább meg kell védeni a nemzetstratégiai vállalatokat, illetve azok vezetőit.

Fotó: Századvég Alapítvány

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.