Nagy a homály a HÉV kiszervezése körül, érik a BKV-sztrájk

MNO

2009. január 21., szerda 16:28

Legalább 150 millió forintba kerülne a HÉV kiszervezése a BKV-ból – mondta Gulyás Attila szerdán. A szakszervezeti vezető hozzátette: jövő hétfőn telik le a határidő, amelyet a kérdéseik megválaszolására adtak a közlekedési vállalat vezetőinek – akik több alapvető kérdésre nem tudták a választ. Ha az egyeztetések nem járnak eredménnyel, egy hónapon belül újra BKV-sztrájk lehet.

A szakszervezetek szerint a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) vezetése nem tudja, hány embert foglalkoztatnak a HÉV-nél; Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnökhelyettese szerdán közölte, becslések szerint legalább 150 millió forintba kerülne a helyiérdekű vasút kiválása a BKV-ból.

A szakszervezeti vezető szerdán, a közlekedési vállalat menedzsmentjével folytatott megbeszélés után elmondta, hogy jövő hétfőn letelik a határidő, amelyet az érdekképviseletek a cégvezetésnek adtak, hogy választ kapjanak a HÉV kiszervezésével kapcsolatos kérdéseikre. A BKV vezetésének képviselői tárgyaláson nem tudták megmondani, hogy mekkora a HÉV-nél dolgozók létszáma; az üzletág esetleges kiszervezése után mennyien dolgoznának ott és milyen munkakörben. A kiszervezésről semmiféle hatástanulmány nem készült – hangsúlyozta Gulyás Attila. Hozzátette: „...sőt, kiderült, hogy még a MÁV-val sem egyeztettek, pedig a tervek szerint a vasúttársasággal közös cégbe kerülne a kiszervezés után a HÉV”.

A BKV vezetősége továbbra sem tudta bemutatni a társaság előzetes üzleti tervét és a közép- és hosszú távú finanszírozást rendező koncepciót sem, amire pedig ígéretet tettek. Gulyás Attila hangsúlyozta: a határidő leteltével néhány nap alatt dönthetnek a nyomásgyakorlásról, és akár egy hónapon belül újabb BKV-sztrájk lehet. A szakszervezeti vezető szerint a cég vezetősége nem követ el mindent, hogy elkerülje a sztrájkhelyzetet.

A felek legközelebb pénteken egyeztetnek újra az elővárosi vasút kiszervezéséről. Az érdekképviseletek úgy vélik, attól, hogy holdinggá alakulna a BKV, még nem feltétlenül lesz eredményes a gazdálkodása, viszont sokak állása kerülhet veszélybe. Ezért hatástanulmányokat, illetve az eredményes gazdálkodáshoz szükséges foglalkoztatás fenntartását kérik. A hét elején kezdett egyeztetést 11 érdekképviseleti vezető kérte Kocsis István vezérigazgatótól.

A BKV szerdán este azt közölte az MTI-vel, hogy a HÉV-ágazatot érintő átszervezésről szóló hatástanulmány, valamint az ehhez kapcsolódó létszámterv, a társaság közép- és hosszú távú finanszírozási koncepciójának, illetve a vállalat üzleti előtervének kidolgozása folyamatban van. Mint írták, a szerdai tárgyaláson a vállalat tervezett átszervezésének hatásait érintő, valamint a létszámokkal kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a felek. Hozzátették, hogy továbbra is a megegyezés a cél.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.