Nagykövet lehet a kormány CEU-főtárgyalója

MN

2017. november 13., hétfő 08:30, frissítve: hétfő 10:46

Újabb nagykövetjelölteket hallgat meg hétfőn a parlament külügyi bizottsága, többek között Orbán Viktor miniszterelnök volt kabinetfőnökét és a kormány CEU-ügyi főtárgyalóját – tudta meg az Index.

A portál két, egymástól független forrásra hivatkozva közölte, hogy

  • Nagy Andort bécsi,
  • Altusz Kristófot koppenhágai,
  • Kovács Tamás Ivánt brüsszeli,
  • Timaffy Juditot pedig havannai nagykövetnek jelölik.

Nagy Andor 1995 és 1998 között pártelnöki, majd az 1998-as választási győzelem után miniszterelnöki kabinetfőnöke volt Orbán Viktornak. 2004-től 2013-ig parlamenti képviselőként tevékenykedett, ezt követően kezdett diplomatakarrierbe, és Izraelben lett nagykövet.

Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai és amerikai ügyekért felelős helyettes államtitkára akkor vált gyakori szereplőjévé a híreknek, amikor miniszterelnöki megbízottként neki kellett a lex CEU ügyében tárgyalnia. Életrajza szerint 2015-ben, a menekültválság idején ő volt a magyar főtárgyaló az osztrák kormánnyal, korábban a berlini nagykövetségen is dolgozott beosztott diplomataként.

Timaffy Judit korábban milánói főkonzul volt, ezen a tisztségen Csiszár Jenő váltotta.

Az Index kiemeli, hogy érdekes fejlemény Kovács Tamás Iván belgiumi és luxemburgi nagykövetnek való jelölése, ő ugyanis korábban, 2012-től 2014 szeptemberéig már volt ezen a poszton, de akkor nem töltötte ki a ciklusát. Ezt követően a Csalás Elleni Európai Hivatalnál (OLAF) helyezkedett el, és jelenleg is ott dolgozik magas beosztásban.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.