Nagyszabású razzia indult a szcientológusok ellen

MN

2017. október 18., szerda 18:29, frissítve: szerda 22:58

Nem csak a Szcientológia Egyház budapesti, Váci úti székházában, hanem országszerte, összesen körülbelül harminc helyszínen tartottak házkutatást, és a rendőrség mellett a NAV emberei is megjelentek napközben a Váci úton – írja saját értesüléseire hivatkozva a 24.hu. Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy szerda reggel házkutatás kezdődött a központban, amelyet kordonokkal zárt körbe a rendőrség. A rendőrségi akció még este hét körül is tart.

A 24.hu értesülése szerint a XIII. kerületi székházban három-négy úgynevezett vallatószobát találtak a nyomozók, illetve előkerült egy hazugságvizsgálóhoz hasonló eszköz is. Az eddigi információk szerint a szcientológus hívekről feljegyzések készültek, adataikat rögzítették és eltárolták, többeket vélhetően meg is figyeltek. A nyomozók vélhetően ezzel kapcsolatban foglaltak le dokumentumokat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség nem adott bővebb tájékoztatást az eljárásról.

 
A Szcientológia Egyház Váci úti épülete belülről, az átadáskor készül képen
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet
 

Az ügy összefüggésben lehet azzal, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság tavaly december óta vizsgálódik amiatt, hogy többen panaszkodtak: a szcientológusok adatkezelési gyakorlata során sérülhettek a jogaik.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Hvg.hu korábban azt írta, az egyik beadványozó, amikor ki akart lépni a szervezetből, kérte a vele kapcsolatos dokumentumok kiadását, de ezt nem tették meg. Sőt, félt attól, hogy a korábban megosztott bizalmas információit, amelyeket amúgy csak a legközelebbi barátai ismerhetnek, de a szcientológusoknál írásban is rögzítették őket, felhasználhatják vele szemben.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.