NAT: nem sokban hasonlít az eredetileg tervezetthez

WA

2012. május 4., péntek 21:15, frissítve: péntek 23:00

Az új Nemzeti alaptanterv (NAT) nem sokban hasonlít az eredetileg tervezettre – mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára pénteken Székesfehérváron; Hoffmann Rózsa a szakmai fórumon megerősítette, hogy a tervezet napokon belül a kormány elé kerül.
Hoffmann Rózsa korábban az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy nem tartja elképzelhetőnek, hogy 2014. január 1-jéig elhalasszák a pedagógus-életpályamodell bevezetését. Az államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában is azt mondta, ragaszkodik ahhoz, hogy a pedagógus-életpályamodell jövő szeptemberben lépjen hatályba.

Az államtitkár a mintegy kétszáz intézményvezető és pedagógus előtt tartott tanácskozáson elmondta, hogy rengeteg javaslatot, véleményt kaptak, amelyek beépültek a NAT-ba. Csökkentették a kötelező tananyag mennyiségét, hogy valóban minimumszabályozás valósuljon meg.

„Új tantárgyak csekély mértékben jelennek meg, sok esetben inkább beépítettük az ezzel kapcsolatos társadalmi igényeket a hagyományos tantárgyakba. Egy dolog azonban nem változott: visszatérünk ahhoz a tartalmi szabályozáshoz, amely a nemzeti műveltség egységességét hivatott biztosítani” – mondta Hoffmann Rózsa.

Az államtitkár kiemelte, hogy visszaállítják az 1985-ben megszüntetett szakfelügyeleti rendszert, a külső szakmai ellenőrzéseket azonban nem egy hivatal fogja végezni, hanem erre továbbképzett pedagógusok. A tervek szerint minden oktatási évben minden intézményt négyszer egy napig fognak ellenőrizni.

Kettéválasztották

Az intézmények jövőbeni működésével kapcsolatban Hoffmann Rózsa kifejtette, a köznevelésben kettéválasztották a fenntartói és a működtetői feladatokat. Előbbi jelenti a szakmai irányítást, amelyre létrehoznak egy intézményrendszert. „Ennek központja a munkaanyagban egyelőre Klebelsberg Intézményfenntartó Központként szerepel. Az elképzelések szerint járásonként lesznek hivatalai, amelyek huszonegy fenntartói feladatot látnak el. Az eddigi fenntartóknál, vagyis az önkormányzatoknál marad többek között a működtetés és a személyi kérdések” – mondta.

Jövőre csak kisebb változások jönnek

A következő tanévben csekély, 2013 őszétől komolyabb változások várhatók. Akkortól lesz kötelező az erkölcs- és hittanoktatás, naponta egy testnevelés óra, bevezetik az új nemzeti alaptantervet felmenő rendszerben. A tervezett pedagógus-életpályamodell kapcsán azt mondta, hogy az kiszámíthatóbbá teszi a pedagógusok életét, növeli bérüket, átrendezi munkaidejüket, 2013-as bevezetésére „jóval több mint 50 százalék esély van”.

Az erőforrás-minisztérium vezetéséről szerdán mondott le Réthelyi Miklós. A távozó miniszter, aki az Orbán-kormány megalakulásakor két évre vállalta a munkát, a kormányfőnek írt levelében úgy fogalmazott: a rábízott feladatot munkatársaival megvalósította, de a tárca vezetése a jövőben a napi politikai életben tevőlegesen részt vevő minisztert kíván. Orbán Viktor a tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumból Emberi Erőforrások Minisztériuma lesz; a kormány pénteken nyújtotta be az erről szóló törvénymódosítást a parlamentnek. A változtatás – a parlament jóváhagyása után – május 14-én lép hatályba.

Az államtitkár a tárca élén bekövetkező váltással kapcsolatban – az MTI érdeklődésére – elmondta, régóta ismeri a miniszteri poszt várományosát, Balog Zoltánt, aki társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárként „sok szálon kötődik az oktatáshoz”. Hoffmann Rózsa közlése szerint alapvető kérdésekben egyetértenek, az elmúlt időszakban jó együttműködés alakult ki közöttük. „Gyökeres változásra nem számítok, a miniszterjelölt előzetesen megerősített pozíciómban” – tette hozzá.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.