Navracsics: 2012 a felkészülés éve

tt

2012. május 4., péntek 17:42

Navracsics Tibor szerint a magyar közigazgatásban a 2012-es esztendő a konszolidáció és a felkészülés éve lesz, miután 2011-ben lezárták azt a dolgos időszakot, amely a megyei kormányhivatalok és egyben a kormányablakok működésének megindításával járt együtt.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter erről pénteken Szolnokon, a megyei kormányhivatalnál tett látogatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón beszélt.

Emlékeztetett arra, hogy 2011 őszén megkezdődött a megyei önkormányzatoktól a megyei fenntartású intézmények átvétele is, és ezzel a kormányhivatalok egy új feladattal gyarapodtak. Ez az intézmények fenntartásával, átvilágításával, illetve azok további sorsáról való gondoskodással járó teendő eredetileg nem szerepelt a kormányhivatalok tervezett profiljában – tette hozzá a politikus.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter szolnoki látogatása előtt fogadta Abdallah al-Huszaint, a Szaúd-Arábiai Királyság Magyarországon tárgyaló víz- és villamosenergia-ügyi miniszterét.


Az intézmények átvilágításával és a vagyon felmérésével összefüggő kormányhivatali munkákról azt mondta: úgy kell eljárni, hogy 20 év óta először tiszta képet kapjanak arról, mi tartozik a nemzeti vagyon körébe, és azok milyen értéket képviselnek.

Az idei év pedig azért a felkészülésé is, mert előkészítik a járási rendszert, amelynek 2013 január elsejétől működőképesnek kell lennie egy lényegesen kibővült kormányablak-hálózattal – húzta alá a Navracsics Tibor. Ennek kapcsán megemlítette azt a tervet, hogy európai uniós források bevonásával egyes, nagy forgalmú vasútállomásokon is kormányablakokat alakítanának ki az állampolgárok ügyintézésének kényelmesebbé tételéért.

A közigazgatási és jogi tárca vezetője szólt arról: már a parlament előtt van a járásokról szóló törvénytervezet, annak részletes vitája most következik, és várhatóan május végén az Országgyűlés elfogadja a legmagasabb szintű jogszabályt.

Fontos tudni, hogy a törvénytervezet nem vesz el hatásköröket az önkormányzatoktól, hanem a teherelosztás válik arányossá, és ezzel megszűnik az az állapot, hogy az 1990 óta az önkormányzatok látták el megbízás alapján az állami szolgáltatások 80 százalékát – hangsúlyozta Navracsics Tibor.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.