Navracsics: A pozíció rengeteg lehetőséget rejt

MNO

2014. szeptember 10., szerda 18:57, frissítve: szerda 19:27

Testhezállónak minősítette az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és állampolgársági ügyekért felelős EU-biztosi tárcát szerdán Brüsszelben magyar újságíróknak nyilatkozva Navracsics Tibor, akinek jelölését e tisztségre a nap folyamán jelentette be Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

A jelenleg külgazdasági és külügyminiszteri tisztséget ellátó fideszes politikus elmondta: mostani pozíciójából adódóan külügyi vagy más, nemzetközi jellegű portfólióra számított, azonban most is folytatott egyetemi oktatói munkájához, valamint korábbi – közigazgatási és igazságügyi – miniszteri tevékenységéhez ez a terület is közel áll. Utóbbira utalva emlékeztetett a gyermekbarát igazságszolgáltatás beindítására, valamint a magyar közigazgatási ösztöndíj létrehozására.

Rokon területek

Utalt arra, hogy eddigi szakmai tevékenységében folyamatosan jelen volt az ifjúságra összpontosítás, számos általa felügyelt program kifejezett célja volt az, hogy az új nemzedékeket hozza helyzetbe a magyar közigazgatásban és a politikában. Az oktatási, kulturális, ifjúsági, illetve állampolgársági ügyek tárcája olyan rokon területekkel fog közös alelnök alá tartozni, mint a versenyképesség, a foglalkoztatáspolitika, illetve a digitális ügyek.

Annyit ér, amennyit kihozunk belőle

„Lehet, hogy az oktatásügy a belső piaci portfólióhoz képest gyengének minősül, azonban minden biztosi poszt annyit ér, amennyit kihozunk előle” – mondta Navracsics, hangsúlyozva: a pozíció rengeteg lehetőséget rejt magában újításokra, olyan innovatív megoldásokra, amelyek az Európai Uniót szolidáris közösséggé változtatják, és közelebb hozzák a polgárokhoz.

Az egész Európában és Magyarországon is rendkívül népszerű Erasmus program távlataival kapcsolatos kérdésre válaszolva a biztosjelölt utalt arra, hogy az EU közösségfejlesztési programjai közül a legjobban azok sikerültek, amelyek a fiatalokat célozzák meg.

Az Európai Bizottság új összetétele

 

„Az Erasmus és a különböző szakoktatási csereprogramok olyan befektetések, amelyek a jövőben térülnek meg” – hangsúlyozta, és hozzátette: Európában a szolidaritásérzést a fiatalokon keresztül lehet tovább építeni, és az Erasmus program egyik oszlopa ennek. Az állampolgársági ügyek köre is fontos eleme lehet az európai politikai közösség építésének – utalt a politikus biztosi tisztségének másik szakterületére.

Ha ez politikai ügy…

Navracsics Tibor az Európai Parlamentben néhány hét múlva megrendezendő meghallgatásával kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem táplál illúziókat. „Látom, hogy politikai ügyet akarnak csinálni az EP-meghallgatásból. Miután a személyemben nem találnak kifogásolnivalót, a hazámat, illetve azt a kormányt próbálják támadni, amelynek tagja voltam, illetve vagyok – fogalmazott. – Ha ez politikai ügy, akkor nyilván olyan lesz a végkimenetele is.”

Legfőbb feladatának most azt tekinti – hangsúlyozta –, hogy a parlamenti meghallgatáson sem szakmai, sem emberi szempontból ne találjanak benne kivetnivalót.

Szakértő: ez nem lebecsülendő

Az Európai Unió növekedése és hatékonysága szempontjából kulcsfontosságú lehet az a portfólió, amelyet a magyar biztosnak szán Jean-Claude Juncker – mondta Gálik Zoltán. A Budapesti Corvinus Egyetem docense úgy látja, nem a legbefolyásosabb pozíciók egyikét kapta meg Magyarország, hanem egy olyan területet, amely három alelnökhöz is tartozik. Viszont egyáltalán nem kell lebecsülni ezt a portfóliót, mivel az elmúlt években éppen a fiatalok munkanélkülisége, a szakképesítési rendszer tökéletesítése jelentett komoly problémát az uniónak, és ez a terület az EU növekedése, hatékonysága szempontjából kulcsfontosságú – hangsúlyozta. Az elemző emlékeztetett: európai pozícióról van szó, tehát a biztosnak európai érdekeket kell képviselnie.

 

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.