Navracsics: A világgazdaság más területei felé is nyitni kell

WL

2012. április 30., hétfő 17:20, frissítve: kedd 07:58

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint egyre intenzívebbé válik a magyar–kínai kapcsolatrendszer, amit az elmúlt két év több magas szintű tárgyalása is bizonyít.

A tárcavezető hétfőn nyilatkozott magyar újságíróknak abból az alkalomból, hogy tárgyalt Li Ko-csianggal (Li Keqiang), a kínai miniszterelnök első helyettesével, aki jövő tavasszal várhatóan az ázsiai ország kormányfője lesz.

Navracsics Tibor kiemelte „a kínai felső vezetés fokozottan érdeklődik Magyarország iránt”. Ezt mutatja az is, hogy Budapest – Brüsszel és Moszkva mellett – azon három főváros egyike, amelyeket Li Ko-csiang április 26. és május 4. közötti európai körútján felkeres – mutatott rá. Hozzátette: a kínai miniszterelnök-helyettes budapesti látogatása több területen hozhat konkrét előrelépést a magyar–kínai kapcsolatokban.

Mint fogalmazott, hétfői tárgyalásaikon fontos téma lesz a következő két évben Pekingben megnyitandó magyar és a Budapestre tervezett kínai kulturális központ. Ennek előkészítésében Kína előrébb tart, mint Magyarország, amely gazdasági lehetőségei függvényében igyekszik mielőbb megnyitni a központot – fejtette ki.

A tárcavezető hangsúlyozta: ez a téma azért is lényeges, mert „a kultúra a legfontosabb kommunikációs csatorna két ország között”, és segíti a kapcsolatépítést más területeken is. A kínai kultúra iránt nagy az érdeklődés Magyarországon, és a kínaiak is nyitottak a magyarok felé – vélekedett.

Navracsics Tibor közölte: további fontos kérdés a magyar és kínai önkormányzatok részvételével megrendezendő konferencia, a tapasztalatcsere és együttműködés a technológiák és a tudomány területén, továbbá a korrupció elleni küzdelem a közigazgatásban. Úgy vélte, a tanácskozás fő célja „a kommunikáció megteremtése a két rendszer között”, hiszen eltérő az országok kultúrája az intézményépítésben és -működtetésben.

A miniszterelnök-helyettes arról is beszélt, hogy Lengyelországgal összevetve „az ország méretéhez viszonyítva élénkebbek”, aktívabbak Magyarország kapcsolatai Kínával, a távol-keleti országba irányuló magyar export aránya jobb a lengyelnél. Magyarország gazdasága elsősorban az EU felé nyitott, de „a hosszú távú gazdaságpolitikai célok elérése érdekében” a világgazdaság más területei felé is nyitni kell – hangoztatta.

Li Ko-csiang később az államfői jogokat jelenleg gyakorló Kövér László házelnökkel tanácskozik, majd kedden találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, és jelenlétükben több megállapodást is aláírnak a két ország képviselői.

Li Ko-csiang a jelenlegi kínai politikai csúcsvezetés hetedik embere, és várhatóan a következő év tavaszától ő lesz az ázsiai ország miniszterelnöke.

Szilárd alapokon bővülhetnek tovább a magyar–kínai gazdasági kapcsolatok, amelyekre adottak a lehetőségek – erről Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára, valamint Csung San (Zhong Shan), a Kínai Népköztársaság kereskedelmi minisztériumának (MOFCOM) miniszterhelyettese beszélt hétfőn a magyar fővárosban. A Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes kétnapos budapesti látogatásához kapcsolódóan megrendezett  magyar–kínai üzleti fórumon több mint 300 magyar és kínai üzletember vett részt. A kínai üzletemberek – mintegy kétszázan, akik mintegy 300 kínai céget képviseltek – a kínai miniszterelnök-helyettessel együtt érkeztek Budapestre.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.