Navracsics: Nincs mutyizás, az ügyek törvényesen mennek

MD

2012. június 14., csütörtök 13:08, frissítve: csütörtök 21:25

Navracsics Tibor a Figyelőnek adott interjújában vívmánynak nevezte, hogy a kormány az elmúlt két évben úgy tudta végrehajtani politikai és közigazgatási akaratát, hogy az ország stabil maradt; ezért a miniszterelnök-helyettes abban bízik, hogy még ebben az évben „a gazdaságban és a szociális ellátórendszerben jelen lévő instabilitás flexibilis stabilitássá alakul”.

Navracsics Tibor a hetilap csütörtöki számában megjelent interjúban úgy fogalmazott: az országban gazdasági stabilitásról még nem beszélhetünk, és ez részben annak köszönhető, hogy a kormány szemléletváltást akar végrehajtani, például az adózásban.

A külföldi szervezetek és intézmények bírálatait illetően a politikus elmondta, nagyon sok fronton sikerült már lezárni a kérdéseket, és ide sorolta az adatvédelmi törvényt, az adatvédelmi biztos státusával és a törvény előkészítésével összefüggő felvetéseket. Hozzáfűzte: az igazságügyi reformmal kapcsolatban hamarosan befejeződnek az egyeztetések, a médiatörvénnyel kapcsolatban pedig megjegyezte, sok szempontból tudták rendezni a dolgokat, de mint mondta, ebben a kérdésben még vannak vitatott pontok.

Kormány-előterjesztés helyett egyéni indítvány

Azt, hogy az elmúlt két évben fontos törvényeket egyéni képviselői indítványként terjesztettek az Országgyűlés elé Navracsics Tibor azzal magyarázta, hogy „így gyorsabban lehet a parlamenten végigfuttatni, mint kormány-előterjesztésként”. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy előfordult, a beterjesztő képviselőnek – a választói miatt – „szívügye volt” az adott kérdés. Szerinte a legnagyobb sajtó- és társadalmi visszhangot kiváltó, politikai vihart kavaró jogszabályok jó része így került a Ház elé, és ezért alakulhatott ki az a kép, hogy Magyarországon frakciókormányzás folyik. Megjegyezte, az idei év első felében a korábbinál már jóval kevesebb egyéni indítvány került ilyen módon benyújtásra.

A fele még hátra van

A miniszterelnök-helyettes a kormányzás félidejére utalva úgy fogalmazott, az első két évben a közigazgatás feladata volt az, hogy elinduljanak a szükséges változások, most pedig azok „biztonságos célba érkezését” tartja legfontosabbnak.

Oligarchák

Az utóbbi hónapokban a belpolitikai közbeszédet meghatározó oligarcházásra utalva Navracsics Tibor kijelentette: „ez egy olyan belpolitikai csatározás, amely kifelé árt az országnak, egyébként a vádlóknak bizonyítaniuk kell az állításaikat, a kormányzatnak pedig működésével kell igazolnia, hogy nincs mutyizás, az ügyek törvényesen mennek”.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.