Navracsics szerint nincs Soros-terv

MN

2017. november 12., vasárnap 16:27, frissítve: vasárnap 16:54

Megismételte korábbi véleményét Navracsics Tibor, az Európai Bizottság magyar biztosa, hogy a kormány Soros-tervvel kapcsolatos kommunikációját a választási kampány retorikai elemének tartja. Az „Európai Bizottságban nincsen ilyen, nem beszélünk ilyenről, és az Európai Bizottság munkatervében sem szerepel ilyen feladat”.

Pénteki kecskeméti fórumán ezt azzal egészítette ki, hogy „újságcikkeket nem szokott az Európai Bizottság munkaterv részévé tenni. Én értem, hogy a magyar kormány arra az egy vagy két újságcikkre alapozza, amit Soros György írt a migrációs válság kezelésére 2015 őszén” – mondta Navracsics az N1TV videójának tanúsága szerint. Hozzátette, hogy az Európai Bizottság a saját munkarendje szerint halad. Szerinte a testületnek azok a lépései, amelyek a migrációs kérdéssel kapcsolatban születtek, ezek nagyjából már 2014-ben megfogalmazódtak. Az uniós biztos azt is nehezményezte, hogy Magyarországon sokszor úgy beszélnek Európáról, mintha külpolitika lenne, mintha a magyarok nem Európa részei lennénk és egy külső hatalommal folytatna veszekedést. – Márpedig Magyarország Európa alapvető része – tette hozzá.

Nem okozott már korábban sem osztatlan sikert Navracsicsnak a kormányt kritizáló megszólalása. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes korábban azt mondta, hogy „nem fair play Navracsics Tibor szereplésében, hogy miközben az a szöveg, hogy neki mint brüsszeli biztosnak távolságot kell tartania a magyar ügyektől, addig most idejön, nyilatkozik Soros-ügyben úgy, hogy azt a Soros-párti ellenzék, mint kést a hátunkban tudja forgatni. Semjén szerint az embernek a hazájához kell hűségesnek lennie, a munkaadójához pedig – legyen az EU, NATO, ENSZ – csak lojálisnak. Az ügy előzménye, hogy korábban Navracsics Tibor azt mondta, nem tartja fairnek Semjén Zsolt bírálatát, aki korábban hazaárulással vádolta meg. A miniszterelnök bírálatát viszont fairnek nevezte: ismeretes, Orbán Viktor szerint az uniós biztos téved, és neki van igaza, vagyis az Európai Bizottság a Soros-tervet hajtja végre.

Navracsics most úgy fogalmazott: „nem hazaárulás-kérdésről van szó; ez egy vita a bizottság és a magyar kormány között”.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.