Navracsics Tibor: Nem Európa nélkül és nem Európa ellenében

MN

2017. november 10., péntek 22:50, frissítve: szombat 16:58

„Nem az a fontos, hogy minden kérdésben már az elején egyetértsünk, hanem hogy egyet nem értéseink ellenére is együtt akarjunk működni” – mondta a Baon.hu beszámolója szerint az Európai Unió és Magyarország kapcsolatáról Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa pénteken Kecskeméten.

A volt közigazgatási és igazságügyi, majd külgazdasági és külügyminiszter a Párbeszéd a polgárokkal elnevezésű rendezvény vendége volt az Európa jövőjéről szóló vitasorozaton.

Navracsics Tibor úgy fogalmazott: „Azt figyeltem meg, hogy sokszor Magyarországon úgy beszélünk Európáról, mintha külpolitika lenne, mintha mi, magyarok nem Európa részei lennénk, és egy külső hatalommal folytatunk veszekedést. Márpedig Magyarország Európa alapvető része. Magunkat kis országnak szoktuk tekinteni, de közepes ország vagyunk meghatározó erővel az oktatás, a kultúra és még a sport területén is.”

Szerinte a gazdasági mutatókat tekintve is „jól helytállunk, erőn felül teljesítünk, de nem Európa nélkül és nem Európa ellenében”. Hozzátette: „Pontosan annyira vagyunk európaiak, amennyire akarjuk.”

Navracsics Tibor kifejtette, hogy nemcsak az európai béke, hanem olyan értékek érdekében is érdemes együttműködni az Európai Unióval, mint a munkavállalók szabad mozgása, a viszonylagos jólét vagy akár az Erasmus-program.

Hozzátette, hogy szerinte a magyaroknak kissé kevésbé kellene érzékenynek lenniük az unióval való vitákban. Mint mondta, a kötelezettségszegési eljárások tekintetében a középmezőnyben vagyunk, nem kirívóan sok a hazánk ellen indított ilyen ügy.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.