Navracsics Tibor: Nem Európa nélkül és nem Európa ellenében

MN

2017. november 10., péntek 22:50, frissítve: szombat 16:58

„Nem az a fontos, hogy minden kérdésben már az elején egyetértsünk, hanem hogy egyet nem értéseink ellenére is együtt akarjunk működni” – mondta a Baon.hu beszámolója szerint az Európai Unió és Magyarország kapcsolatáról Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa pénteken Kecskeméten.

A volt közigazgatási és igazságügyi, majd külgazdasági és külügyminiszter a Párbeszéd a polgárokkal elnevezésű rendezvény vendége volt az Európa jövőjéről szóló vitasorozaton.

Navracsics Tibor úgy fogalmazott: „Azt figyeltem meg, hogy sokszor Magyarországon úgy beszélünk Európáról, mintha külpolitika lenne, mintha mi, magyarok nem Európa részei lennénk, és egy külső hatalommal folytatunk veszekedést. Márpedig Magyarország Európa alapvető része. Magunkat kis országnak szoktuk tekinteni, de közepes ország vagyunk meghatározó erővel az oktatás, a kultúra és még a sport területén is.”

Szerinte a gazdasági mutatókat tekintve is „jól helytállunk, erőn felül teljesítünk, de nem Európa nélkül és nem Európa ellenében”. Hozzátette: „Pontosan annyira vagyunk európaiak, amennyire akarjuk.”

Navracsics Tibor kifejtette, hogy nemcsak az európai béke, hanem olyan értékek érdekében is érdemes együttműködni az Európai Unióval, mint a munkavállalók szabad mozgása, a viszonylagos jólét vagy akár az Erasmus-program.

Hozzátette, hogy szerinte a magyaroknak kissé kevésbé kellene érzékenynek lenniük az unióval való vitákban. Mint mondta, a kötelezettségszegési eljárások tekintetében a középmezőnyben vagyunk, nem kirívóan sok a hazánk ellen indított ilyen ügy.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.