NB I: a Fradi–Újpest a hétvége slágere

Pintér Patrick

2011. október 21., péntek 09:00

Ekkora érdeklődés még aligha övezte a magyar labdarúgó első osztályban két alsóházi csapat összecsapását, mint most a Ferencváros–Újpest derbit. Hiszen annak ellenére, hogy a zöld-fehérek kieső helyen állnak, a lilák pedig csupán tizenharmadikok, szép számú nézőseregre lehet számítani szombaton az Üllői úton. A pénteki nyitómérkőzés is izgalmasnak ígérkezik, elvégre a dobogó harmadik fokán állomásozó Diósgyőr a mögötte egy pont lemaradással következő Honvéd otthonában lép pályára.

Hazai pályán ugyan kétség kívül erősebb a Diósgyőr, ráadásul most az egyik kulcsember, Abdouraman sem játszhat sárga lapjai miatt, de ne higgyük azt, hogy a Honvéd otthonában feltartott kezekkel futnának ki a pályára a miskolci futballisták. Sőt, az elmúlt fordulóban aratott 4–0-s siker a szintén újonc Pécs felett ismét visszaadta a játékosok és Benczés Miklós hitét, hogy jó úton járnak, hiszen a Debrecenben elszenvedett 5–0-s vereség mélyütésként érte őket. A Honvéd ráadásul éppen az előbb említett diósgyőri győzelem, illetve saját kaposvári döntetlenje miatt csúszott most le a dobogóról, s ha vissza szeretne kapaszkodni oda, akkor feltétlenül nyernie kell ma a Bozsik-stadionban. Immáron Danilo és Torghelle mellett Délczeg is egészséges, így akár három csatárral is rohamozhatnak a hazaiak.

A szombati nap csúcsrangadója egyértelműen a Ferencváros–Újpest találkozó lesz. Az lilák a héten új tulajdonost kaptak a belga Roderick Duchetelet személyében, s a fiatal üzletember szeretne győzelemmel nyitni újdonsült klubjánál. Persze a futballistákat nem elsősorban az elnöknek való megfelelés hajtja majd, hanem a középmezőnybeli hely megszilárdítása és a nagy vetélytárs felett aratott siker édes íze. Az elmúlt szezonban a Megyeri úton 6–0-ra nyert az Újpest, s az akkori súlyos vereség még fájdalmas emlékként mar bele a fradisták szívébe. Détári Lajos a feszültséget oldandó hungaroringi tesztvezetést írt elő játékosai számára, míg a vendégeknek az is felüdülés volt, hogy jó híreket hallottak a klubházból. A mérkőzés azonban a pályán dől majd el, remélhetőleg élvezetes játékkal.

Négy további mérkőzésre kerül majd sor aznap, a sereghajtó Zalaegerszeg a még szintén veszélyeztetett Siófokot fogadja, a Vasas a Pakssal találkozik, míg a Haladás zöld-fehér rangadón a Kaposvárt, a Kecskemét pedig a Pápát látja vendégül.

A vasárnap is tartogat csemegéket, nem is akármilyeneket. A Győr–Videoton csata mindkét együttes számára kulcsfontosságú lesz. A hazaiaknak azért, hogy lőtávolon belül maradhassanak a Debrecen mögött, a vendégeknek pedig azért, mert ha nem győznek, könnyen végleges búcsút vehetnek a címvédéstől. Hátrányuk ugyanis most 12 pont a DVSC-vel és 8 a Győrrel szemben, ha ezek a mutatók 15-re, illetve 11-re változnak, roppant nehéz küzdelem vár rájuk a továbbiakban.

A listavezető Debrecen sem néz könnyű túra elé, elvégre Pécsről még senki sem távozott győzelemmel ebben az idényben, s ahhoz, hogy ezt megtörje a Loki, nagy erőbedobásra lesz szüksége.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A 13. forduló programja:
Péntek: Honvéd–Diósgyőr 18.00
Szombat: Ferencváros–Újpest 15.00, Vasas–Paks 15.00, Zalaegerszeg–Siófok 17.00, Haladás–Kaposvár 17.00, Kecskemét–Pápa 17.30
Vasárnap: Győr–Videoton 16.00, Pécs–Debrecen 18.00

Az élmezőny:
1. Debrecen 32 pont
2. Győr 28
3. Diósgyőr 21
4. Honvéd 20
5. Videoton 20

A góllövőlistát a 10 gólos Danilo (Honvéd) és Perics (Kaposvár) vezeti.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.