„Ne gyújtsuk fel az egész erdőt” – Cozma halálának krónikája

Tompos Ádám

Tompos Ádám

2012. április 26., csütörtök 20:30, frissítve: péntek 08:17

Ünneplésnek indult és gyászba fordult az a szombat este amikor az MKB Veszprém kézilabdacsapatának néhány tagja bulizni indult. Hajnalban ugyanis leszúrták Marian Cozmát, a csapat román beállósát. Pénteken jogerős ítélet születik a három éve húzódó perben.

2009. február 7-e, szombat. Kézilabdameccs Veszprémben, a hazai csapat a lokális riválist, a kupagyőztes Balatonfüredet fogadja és veri meg papírforma szerint 42-23-ra. A játékosok közül néhányan ezt – no meg csapattársuk fiának születését – megünnepelendő elmennek vacsorázni egy olasz étterembe. Majd közülük is kiválik egy csoport, ők úgy döntenek, hogy Patrióta lokál bárban folytatják a bulizást. Ez az a nap, amióta Magyarországon, de nagy valószínűséggel Romániában, Szerbiában és Horvátországban is sokaknak ismerősen cseng a hely neve. Ide jött el ugyanis mulatni többek között a román Marian Cozma, a szerb Zarko Sesum és Uros Vilovszki, a horvát Ivan Pesics és Ilyés Ferenc.

Nem számít

A szokványos szombat estét – Veszprémben gyakran nyernek a kézisek – azonban nem a szokott, csendes kisvárosi vasárnap követte: hajnalban ugyanis betért a bárba egy harmincfősre taksált banda, akik szóváltásba keveredtek a sportolókkal, majd ezt verekedés és gyilkosság követte. Marian Cozmát, a 26 éves beállót brutálisan szíven szúrták, a földön fekvő Sesumnak az arcát rugdalták, Ivan Pesicset pedig úgy késelték meg, hogy később ki kellett műteni a fél veséjét. Őt Vilovszki, Cozma cseréje vitte el a hátán futva a kórházba, de ezelőtt is volt egy köre: elkezdett szaladni a háztömb körül, ezzel elvonva számos bandatagot a lincselés helyszínéről. Ezért később a játékost Veszprém város emlékérmével tüntette ki Debreczenyi János, a város akkori polgármestere.


„Nem számít, milyen kisebbséghez tartoznak a véres bűntett elkövetői, mert a bűnösök is elsősorban magyarok.” Ezek is a városvezető szavai, ezzel próbálta nyugtatni az összegyűlteket, akik között bizony volt, akiben haraggá alakult át a sokk és a fájdalom. Mikor ezeket Debreczenyi megfogalmazza, hivatalos közlemény vagy felhívás még nincs az elkövetőkről, mégis az egész ország tudja, hogy egy javarészt cigányokból álló enyingi banda tagjai követték el.  Ennek kapcsán arra kértük Forgács Istvánt, hogy tegyünk egy kísérletet. Készülő Vihartánc című könyvében ugyanis egy olyan mediátorcsoport felállítását szorgalmazza, amely közvetítene a felek között olyan településeken, ahol ellehetetlenült a roma–magyar együttélés. Forgács vallja, hogy helyben sok probléma megoldható lenne, ráadásul úgy, hogy rátelepedne az országos politika, ha a közösségekben a sértett felek kibeszélnék a sérelmeiket. Íme, ezt tették volna a Vihartáncban emlegetett Helyszínelők azon a 3 évvel ezelőtti vasárnap.

„A tragédia nem volt előre látható, ez biztosan kijelenthető. Ebből adódóan nem is nagyon lehetett rá felkészülni. Ez is akut esetkezelés lett volna, ahol szintén annak lett volna kiemelt jelentősége, hogy ne etnikai kérdés legyen, mármint abban az értelemben, hogy az egyik oldal a cigányokat, a másik oldal meg a nem cigányokat hibáztatja. A Helyszínelőknek ebben a helyzetben szintén az lett volna a legfontosabb feladata, hogy ezt a kétpólusosságot megakadályozza, és sikerüljön a lehető leghamarabb kimondatni cigánnyal és nem cigánnyal azt, hogy a bűnösök kapják meg a büntetésüket. Ehhez helyben az kellett volna, hogy azonnali közös nyilatkozatok szülessenek, aláírók között a polgármester, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, a megyei közgyűlés elnöke vagy az illetékes miniszter, vagy éppen az ORFK első embere. A többségi társadalom minden hasonló helyzetben azt várja el, hogy a tisztességes cigányok is ugyanúgy ítéljék el ezeket az eseteket, mint teszik azt ők maguk, de ha ezt nem tapasztalja és olyan nyilatkozatokat hall („cigányozott", „diszkóbaleset" – Mohácsi Viktória, az akkor még létező SZDSZ EP-képviselője fogalmazott így az esetről – a szerk.), amelyek mintha tompítani akarnák az elkövetők felelősségét, akkor értetlenül áll, és úgy érzi, hogy kettős mérce van ebben az országban. Ha van helyben egy szakmai csoport, amely segít a helyieknek meghatározni, hogy hogyan kommunikáljanak, mit és hogyan kezdeményezzenek, ki és mit mondjon, az az országos viszonyokat biztosan meghatározhatja.”


Veszprém első emberéhez hasonlóan nyugodt erőt sugárzott Cozma édesapja, Petre is: „Arra kérek mindenkit, hogy egy kiszáradt tölgy miatt ne gyújtsuk fel az egész erdőt, hanem ültessünk fákat, hogy új erdő növekedhessen. Ha a kétéves unokám abba a korba ér, elhozom ide, hogy ő is kézilabdázzon.” A Marionhoz hasonlóan hatalmas ember nemcsak ezekkel a higgadt szavakkal vált emlékezetessé: az elhunyt beállós emlékoldalán olvasható, hogy folyamatosan tartotta a lelket a Veszprém játékosaiban, akik két nappal a temetés után már pályára is léptek – és nyertek a Bajnokok Ligája mérkőzésén az Ademar Leon csapata ellen.

Fotó: Székelyhidi Balázs


A gyilkosság perében három év után pénteken jogerős ítélet születhet. Másnap a Veszprém a Balatonfüreddel játszik. De – ismét az emléklapot idézzük – „azóta a játékosok nem szívesen járnak el szórakozni Veszprémben. Inkább otthon vannak, tévét néznek, családjukkal vannak.”

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.