"Ne használják lányunk nevét uszításra"

LM

2012. július 20., péntek 08:07, frissítve: péntek 15:30

Bándy Kata családja kijelentette, hogy semmilyen módon nem járulnak hozzá, hogy a lányuk nevét uszítás, gyűlölködés vagy a halálbüntetés visszaállításának ürügyéül használják fel.
„Le kell szögezni, hogy ez nem etnikai, hanem társadalmi és szocializációs kérdés. Minél jobban szocializált valaki, annál jobban tud uralkodni az érzelmein” – mondta el a gyilkosság kapcsán az mno.hunak egy igazságügyi orvosszakértő.

Budapesten, a Szent István téren emlékeznek Bándy Katára szombaton, július 21-én este hét óra és éjfél között – derül ki a meggyilkolt pszichológusnő emlékére alakult Facebook-oldalról. Bándy Katát hétfőn Szekszárdon helyezik végső nyugalomra – közölte korábban az Országos Rendőr-főkapitányság. Bándy Kata édesapja a Magyar Nemzet hasábjain keresztül arra kérte a sajtót, hogy lánya hétfői temetését tapintatosan kezelje. A család emellett megerősítette, hogy semmilyen módon nem járulnak hozzá, hogy a lányuk nevét uszítás, gyűlölködés vagy a halálbüntetés visszaállításának ürügyéül használják fel.

Hétfőn tájékoztat a rendőrség

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság jövő hétfő délelőtt tizenegy órakor sajtótájékoztatót tart a pécsi rendőrségi pszichológus meggyilkolása ügyében folyó nyomozásról – tájékoztatta a rendőr-főkapitányság pénteken az MTI-t. A rendőrség eddig csak annyit közölt Bándy Kata meggyilkolásának ügyében, hogy őrizetbe vettek egy 26 éves férfit, akit a gyilkossággal gyanúsítanak, és aki beismerő vallomást tett. Azt ígérték, a bűncselekmény valamennyi körülményének tisztázását követően tartanak sajtótájékoztatót.

Újabb DNS-mintát találtak

Több jel is arra utal, hogy P. László hazudik, amikor arról beszél, hogy egyedül ölte meg Bándy Katát. Ennek egyik jele az, hogy kirendelt védője, Sólymos Sára a gyanúsított első kihallgatásakor úgy nyilatkozott, védence azt állította a rendőröknek: "egyedül viszem el a balhét".

A legfrissebb sajtóhírek is azt támasztják alá, hogy nem egyedül ölte meg Bándy Katát P. László. A Blikk úgy tudja: a rendőrök még egy DNS-mintát találtak a pszichológusnő holttestén. A vizsgálatok szerint a genetikai nyomok a beismerő vallomást tevő gyanúsított unokatestvéréé, J. Olivéré lehetnek. A tompai fiatalember a gyilkosságot megelőző napokban P. Lászlóval járt Pécsen, de a rendőrök napok óta nem találják. A lap szerint ugyanakkor a rendőrök egyelőre nem árulják el, hogy tanúként vagy gyanúsítottként keresik a férfit.

J. Olivér - Facebook

Az előzetes letartóztatásban lévő P. László vallomásában többször is azt állította, hogy egyedül követte el a gyilkosságot. A P. László DNS-mintájával foglalkozó szakértő korábban azonban azt mondta, hogy a helyszínelés során rögzített nyomok egyértelművé tették, hogy milyen indíttatásból követték el a bűncselekményt, azt azonban nem árulta el, hogy hány tettesre utalnak a vizsgált minták – számolt be a Hír TV.

Az egyik vidéki hírportál közben arról ír, nem kizárt, hogy a nyomozók egy harmadik személyt is keresnek. Lehetséges, hogy a rendőrök azt feltételezik, ez a személy lehetett a sofőr azon az éjszakán, vagy övé volt az autó.

Információk szerint P. László vallomásának azt a részét, amely szerint nem került sor nemi erőszakra, alátámasztotta az orvosszakértők véleménye is. (A férfi kirendelt védője úgy fogalmazott, ügyfele elmondása alapján a bűncselekmény szexuális indíttatású volt, de „nemi erőszakra nem került sor, mert közben meghalt az áldozat”.)

Elmondta, hol mit tett


A PécsMa.hu pedig arról számolt be, többen úgy tudják, P. Lászlót csütörtök éjjel kivitték a gyilkosság helyszínére. Megmutatta a nyomozóknak az útvonalat, ahol a gyilkosság éjszakáján haladt, majd azt, ahol a lánnyal találkozott, illetve a bűncselekmény további helyszíneit is bejárták. A gyanúsított elmondta, hogy hol mit tett.

Tettestárs(ak) nyomában

A Magyar Nemzet pénteki számában arról ír: a rendőrök nyomozástechnikai okokból csak később vetik hazugságvizsgálat alá P. Lászlót, a pécsi pszichológusnő feltételezett gyilkosát. A lap úgy tudja, hogy csütörtökön több olyan embert is hazugságvizsgálatnak vetettek alá a szakemberek Bándy Kata meggyilkolásának ügyében, akinek tudomása lehet az eset körülményeiről, kihallgatták P. László barátnőjét. Az a tény, hogy az emberölési ügyben kitűzött egymillió forintos nyomravezetői díjról szóló felhívást nem vonták vissza, arra utalhat, hogy P. Lászlónak tettestársa lehet – írta a lap.

A Bándy-gyilkosság részletei:

Navracsics Tibor a gyilkosság kapcsán, újságírói kérdésre válaszolva, kijelentette: nincs lehetőség a halálbüntetés visszaállítására.

A Pécsi Városi Bíróság szerdán döntött P. László harmincnapos előzetes letartóztatásáról.

A testén lévő karmolásokból és a nála lévő mobiltelefonból következtette ki, mi történhetett – vallotta a Bándy Kata meggyilkolásával gyanúsított P. László. Bándy Katát július 23-án helyezik végső nyugalomra Szekszárdon – számolt be egy dunántúli hírportál.

– Kedden 9 óra előtt kezdődött a pécsi pszichológusnő meggyilkolásával gyanúsított férfi kihallgatása a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság épületében. A gyanúsított részletes vallomást tett, továbbra is kitart amellett, hogy a bűntényt egyedül követte el.

Egyedül viszem el a balhét” – tolmácsolta a Bándy Kata meggyilkolásával vádolt P. László szavait kirendelt ügyvédje hétfőn. Ugyanakkor a Hír TV információi szerint a lányt többen tuszkolhatták be egy kocsiba.

– Hétfőn tett beismerő vallomást a 26 éves férfi. Egyes információk arról szóltak, hogy az összes gyanúsítottat elfogták, mások szerint viszont még keresik P. László testvérét.

– Vasárnap éjfél után nem sokkal több hírportál is beszámolt arról, hogy Bándy Kata édesanyja közölte: megvan a tettes.

– Pintér Sándor belügyminiszter a Hír TV-nek azt nyilatkozta: meggyőződése szerint néhány napon belül elfogják a gyilkost.

– Szombaton a rendőrök több órán át hallgatták ki azt a férfit, akinek információi lehettek a pszichológusnő gyilkosáról. A férfi szombaton Pécsett kereste meg a Hír TV stábját, elmondta, hogy egy ismerősére ráillenek azok a személyiségjegyek, amelyeket a rendőrség megadott a tettesről. A televízió riportere értesítette a rendőrséget, ők a helyszínre érkeztek, és kihallgatásra vitték a férfit.

– A boncolás eredményei és a helyszínen rögzített nyomok értékes információkat szolgáltattak a rendőröknek.

– Szombaton óriási készültség volt Pécsen. Az mno.hu akkor helyi forrásokból úgy értesült, minden sarkon rendőrök álltak, akik feltételezhetően a tűzharcra is fel voltak készülve.

– Portálunk pénteken arról írt, feltételezhető, hogy a Bándy Kata eltűnését követő, Facebookon indult és közben országossá növekedett összefogástól megijedt az elkövető, és gyorsan megpróbált megszabadulni a holttesttől. Ez alatt számos értékes nyomot szolgáltathatott a rendőrség számára.

– Csütörtökön számoltunk be arról, hogy a rendőrségi pszichológus holttestét meztelenül találták meg a Ledina étterem közelében szerda délután. A fiatal lányt megfojtották, és feltehetőleg nem ott, ahol megtalálták.


– Hatala József országos rendőrfőkapitány egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel szerdán annak, aki segít kézre keríteni Bándy Kata gyilkosát.

Forrás: MNO, hírTV

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.