Ne lőjetek! Tanárok százai tiltakoznak az iskolai lőterek miatt

Koncz Tamás

Koncz Tamás

2017. szeptember 20., szerda 17:49, frissítve: szerda 17:57

Ne lőjetek! címmel indult aláírásgyűjtés a Hívatlanul oktatási csoport honlapján.

Az iskolai lőterek kialakítása ellen tiltakozó petíciót eddig több mint 600-an írták alá, zömében egykori vagy jelenleg is dolgozó pedagógusok, de több pszichológus, egyetemi oktató és egy volt parlamenti képviselő is csatlakozott az akcióhoz.

A Hívatlanul csoport emlékeztet rá, a kormány egy szeptember 5-i határozatban 17,4 milliárd forintot különített el 40 lőtér építésére, és további 67 lőtér kialakítását is tervezik.

A projekt így 47 milliárd forintnál is többe kerülne a petíció indítói szerint.

A gyakorlópályák jó részét a kormány iskolákban alakítaná ki, hogy ott is meghonosítsák a sportlövészetet: a Klebersberg Központ már júliusban iskolaigazgatókat keresett meg, hogy az iskolaépület területén vagy annak udvarán biztosítsanak egy 90 négyzetméteres területet lőterek – vagy, ahogy a Klebersberg fogalmazott, honvédelmi sportközpontok – számára.

Jövőre pedig startolhatnak a hazafias tornaórák, ahol a diákok küzdősportokkal ismerkednének és fegyverhasználatot tanulhatnának.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Hívatlanul az oktatás militarizálása és az értelmetlennek tartott pénzkidobás miatt is tiltakozik. „Ha eltekintünk attól a ténytől, hogy ép ember a huszadik század borzalmai után szeretni akar és nem háborúzni, egy józan és előrelátó oktatási kormányzat a gyerekeket szolidaritásra, békés együttélésre, a tudás és a mozgás örömére nevelné, de semmiképpen sem militarizálná, ez a (47 milliárdos) összeg akkor is elegendő lenne

  • 1000 fejlesztőpedagógus/gyógypedagógus körülbelül tizenhárom évi fizetésére (bruttó 300 000 forint /hóval számolva);
  • 1000 pedagógiai asszisztens (E kategória) 24 évi fizetésére;
  • 180 000 darab interaktív táblára (252 030 Ft-os átlaggal számolva);
  • 180 tornaterem építésére (256 milliós beruházással számolva)

– írja közleményében a civil oktatási szervezet.

Kezdeményezésükhöz több tanári és szülői egyesület csatlakozott, köztük a Magyartanárok Egyesülete, a Szülői Hang, Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete, a Tanítanék és az Oktatói Hálózat, a Civil Közoktatási Platform, valamint az egyik legnagyobb tanári érdekvédelmi szerv, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is.

Utóbbi elnöke, Mendrey László személyesen is aláírta a petíciót – mint a Magyar Nemzetnek elmondta, több oka volt arra, hogy így tiltakozzon a lőterek ellen: „Voltam katona, és talán pont ezért utálom a militáns fellépést és fegyvereket; ez a személyes ok. Fontosabb azonban, hogy

Magyarországon hatalmas kockázata van a fegyverhasználat népszerűsítésének: a politika hatására a szolidaritásnak írmagja sem maradt, az intolerancia és a feszültség szintje viszont megnőtt. Ebben a helyzetben adnánk fegyvert kiforratlan, hősködni szerető kamaszok kezébe, ami az óvintézkedések mellett is veszélyes ötlet – mondta a PDSZ vezetője.

Mint megjegyezte, a harciasabb, katonás szellemiséget szerető fiatalokat amúgy is tárt karokkal várja a rend- és a honvédelem, de hobbiként órák után is el lehet menni karatézni vagy lőgyakorlatra.

A szerkesztő ajánlja

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.