Négy embert küld a honvédség Szomáliába

2013. március 14., csütörtök 21:40

A Magyar Honvédség idén is négy emberrel járul hozzá az Európai Unió szomáliai missziójához – derült ki Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön a parlament honlapján közzétett írásbeli válaszából, amelyet Németh Zsolt jobbikos országgyűlési képviselőnek adott.

A jobbikos képviselő azt kérdezte a szaktárca vezetőjétől, hogy pontosan mennyibe fog kerülni a szomáliai misszió. Erre válaszolva Hende Csaba kifejtette: a Honvédelmi Minisztérium nem változtatott az úgynevezett EUTM Somalia misszióban való magyar katonai részvételen. Mindössze annyi történt, hogy a kormány 2013. december 31-ig engedélyezte a feladat meghosszabbítását.

Magyarország az „erőgenerálás” során a korábbi létszámmal megegyező felajánlást tette. Az EUTM Somalia költségeinek fedezetére a tárca 2013. évi költségvetése változatlanul csaknem 83 millió forintos előirányzatot tartalmaz – írta a honvédelmi miniszter.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának február 18-i ülésén felidézte: az Európai Unió 2010 februárjában döntött a szomáliai biztonsági erők kiképzéséhez hozzájáruló katonai misszió, az EUTM Somalia indításáról. Eredetileg úgy tervezték, hogy az uniós katonai misszió 2011-ben, két egymást követő hat hónapos kiképzési időszak elteltével fejeződik be, de azóta annak újabb meghosszabbításairól döntöttek, legutóbb 2012 decemberében. Magyarország kezdettől fogva hozzájárult a misszióhoz.

Az Országgyűlés hétfőn szavazta meg a kormány azon korábbi döntését, amellyel meghosszabbodhat a magyar katonai szerepvállalás Ugandában és Szomáliában.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.