Negyedmilliárd landol a pusztában

2017. május 31., szerda 05:58, frissítve: szerda 15:37

Úgy látszik, mágnesként vonzza az európai uniós forrásokat a 370 fős Pusztaottlaka, vagyis az a dél-békési község, ahol korábban Simonka György fideszes országgyűlési képviselő volt a polgármester. Néhány hete született ugyanis az a döntés, hogy az eddig elnyert brüsszeli pénzek után további 1,3 milliárd forint támogatás érkezik Pusztaottlakára. Mégpedig az unió Terület- és településfejlesztési operatív programjának (Top) forrásaiból. Ugyanakkor a Viharsarokban található apró településre áramló milliárdok a siker és a gyarapodás helyett sokkal inkább arra szolgálnak szemléletes példával, hogy az ingyenpénz elköltésekor egyáltalán nem szempont az észszerűség.

Ezt támasztja alá az is, hogy hamarosan 250 millió forintból épülhet kerékpáros-túraközpont a Békés megyei községben. A beruházás nemcsak azért érdekes, mert Pusztaottlakának és környezetének nincs jelentősebb turisztikai vonzereje, hanem azért is, mert a környező települések között nem épült ki megfelelő kerékpárút-hálózat sem. De ez még nem minden, a TE-kerj Békésben! nevű projekt megvalósítására a Szent György – Jövő Építő és Vidékfejlesztő Közhasznú Egyesület kapott negyedmilliárd forintot. A tavaly alapított szervezet elnöke pedig nem más, mint Simonka György egyik üzlettársa, aki a politikushoz és rokonaihoz köthető cégek többségében is tulajdonos. Nem kizárt, hogy a férfi abban a nyomozásban is érintett, amit a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a fideszes országgyűlési képviselő rokonainak és cégeinek érintettségével költségvetési csalás gyanúja miatt folytat.

Bár a kerékpáros-túraközpont építésének részletei egyelőre nem ismertek, várhatóan nem ez a beruházás hozza majd el a község turisztikai fellendülését. Összehasonlításképp érdekes, hogy a 370 fős Pusztaottlakánál jelentősebb vonzerejű Tiszafüreden is létesült egy kerékpároscentrum, ám a 2015 végén átadott Tisza-tavi biciklis kilátó hamar látogathatatlanná vált.

Jó ideig pedig le is volt zárva balesetveszély miatt a több mint egymilliárd forintból épült létesítmény. A problémát többek közt az okozta, hogy a Tisza-tó körül úgy láttak neki a kerékpáros turizmus fejlesztésének, hogy megfelelő utak helyett egy olyan kilátót építettek, amiről még a tóra sem lehet rálátni. Békés megyében szintén nagy problémát jelent a kerékpárutak hiánya, így nem világos, hogy a kerékpároscentrumot ki látogatja majd.

Pusztaottlakára egyébként a negyedmilliárdos beruházáson kívül 600 millió forint brüsszeli pénz érkezik a helyi vadaspark „élményközpontúvá” fejlesztésére, és további 450 millió forintból fejlesztik a község ipari parkját. Nem mellékes, hogy az uniós forrásokból ugyanekkora összeg jut – csaknem félmilliárd forint – egy másik iparipark-beruházásra is a közeli Medgyesegyházán. Ezt egy szintén Simonka Györgyhöz köthető társaság építi majd. Mindez azt jelzi, hogy a folyamatban lévő nyomozás egyáltalán nem hátráltatja a politikus körét, hogy újabb uniós pénzekhez jusson.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Utóbbi pályázat esetében figyelemre méltó az is, hogy a nyertes vállalkozás tulajdonosi körében egy olyan cég is megtalálható, amelyet már 11 végrehajtási eljárás terhel. Ebben a cégben egyébként szintén tulajdonos annak az egyesületnek az elnöke, amely az említett kerékpáros-túraközpontot építi majd. De még ennél is érdekesebb, hogy az érintett társaság egyik tulajdonosáról korábban megírtuk, hogy előzetes letartóztatásba helyezték a hatóságok a Simonka-üggyel összefüggésben. Az eljárásnak különben 11 gyanúsítottja van.

Békés megyében egyébként összesen 18,3 milliárd forintnyi brüsszeli pénzről döntöttek nemrég a Top-pályázatok keretében, ám nem csupán az óriási összeg kiosztása említésre méltó, hanem az is, ahogyan döntöttek a pályázatokról. A Békés megyei önkormányzat területfejlesztési bizottsága mindössze egy nap alatt bírálta el a pályázatokat azok részletes ismerete nélkül. A fideszes többségű testület több mint négyszáz pályázatról döntött vakon. A grémium fideszes elnöke Ruck Márton volt, akinek a szerepe azért sem elhanyagolható, mert korábban ő volt a fejlesztési igazgatója egy olyan cégnek, amelynek Simonka György a tulajdonos-ügyvezetője volt, vagyis jó ismerős a két politikus.

Ruck Mártont telefonon értük utol. Szerinte egyáltalán nem összeférhetetlen, hogy ő döntött a Simonka György körébe tartozó pályázatokról. Mint mondta, hosszú évekkel ezelőtt volt tisztségviselő a fideszes politikus cégében. Hozzátette, hogy az a vállalkozás nem is nyert uniós pénzt. Ez egyébként szerencse, mert a szóban forgó társaság azóta már felszámolás alatt áll. A politikust arról is kérdeztük, hogy miként juthat támogatáshoz egy olyan cég, amelynek tulajdonosi hátterében végrehajtási eljárások és nyomozás folyik. Közölte, hogy a megyei önkormányzatnak nincs lehetősége arra, hogy átvilágítsa a pályázókat, s ez nem is a testület dolga, hanem a közreműködő szervezeteké. Ez esetben – mint mondta – a Nemzetgazdasági Minisztérium végezte a szervezők jogi átvilágítását. Tehát úgy tűnik, hogy a Varga Mihály vezette minisztérium nem találta problémásnak, hogy egy olyan cég jusson félmilliárd forintnyi brüsszeli pénzhez, amelynek hátterében végrehajtási eljárás és nyomozás zajlik.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.31.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.