Negyven fok is lehet + Videó + Képriport

BL

2012. július 2., hétfő 09:53, frissítve: hétfő 16:05

Csak a budapesti minimum-hőmérsékleti rekord dőlt meg hétfőre virradóra, az országos nem, de délután az eddigi országos napi csúcsnál, 38 Celsius-foknál melegebb, akár 40 fok is lehet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa. Az ÁNTSZ szerint a gyógyszerek tárolására kiemelt figyelmet kell fordítani a nagy melegben.

Mostanáig a fővárosban 1987-ben volt a legenyhébb a július 2-ai reggel, akkor 22,3 fok volt. Most viszont ennél több mint két fokkal magasabb értéket, 24,9 fokot is mértek Budapesten – ismertette Borbély Ferenc, az OMSZ munkatársa. A nap folyamán 39 fok körüli maximumok várhatók, de néhol – például a Duna–Tisza-köze déli részén – 40 fok is lehet. Így megdőlhet az országos napi melegrekord, amely 1905 óta 38 fok.

Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében szerda éjfélig hőségriadó van érvényben. Emellett az Országos Meteorológiai Szolgálat napi előrejelzései alapján hétfőre az egész ország területére harmadfokú figyelmeztetést adott ki, mivel a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett, több helyen 30 fok körül alakulhat. Emellett az UV-B sugárzás elérheti az „extrém” erős szintet.


Az ország tavainak vízhőmérséklete várhatóan 25-27 fok körül alakul. A Balaton nyugati medencéjénél elsőfokú viharjelzés van érvényben, vagyis a tavon magas, illetve tornyosuló hullámokra kell készülni. Emiatt a csónakok, illetve vitorlások a parttól csak kétszáz, illetve ötszáz méterre közlekedhetnek.

Jenki Szilvia meteorológus vasárnap azt mondta: a következő hét végéig folytatódik a kánikula. Légköri front nem várható, legfeljebb elvétve fordulhat elő zápor, zivatar. Erősebb széllökések is csak a zivatarok kíséretében alakulhatnak ki. Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken is 39 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint még szombaton is 31-38, vasárnap pedig 30-35 fok körül alakulnak a maximumok.

Fokozottan kell ügyelni a gyógyszerek tárolására

A gyógyszerek tárolására kiemelt figyelmet kell fordítani a nagy melegben  – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hétfőn az MTI-vel. Kiemelték, hogy a gyógyszerek csak akkor őrzik meg minőségüket és így hatásosságukat, ha azokat a csomagolásában elhelyezett betegtájékoztatóban előírt körülmények között tárolják. Azokat a készítményeket, amelyek hűtést nem igényelnek, szobahőmérsékleten, a betegtájékoztató szerint kell tárolni. Vannak viszont olyan gyógyszerek is, amelyek hűvös helyen, 5-15 Celsius-fokon, vagy hűtőszekrényben, 2-8 fokon történő tárolást igényelnek. Ezen felül a gyógyszerek egy részét a fénytől védve szükséges tárolni.

Az ÁNTSZ kitért arra, hogy bizonyos gyógyszerek szedése közben napsugárzás hatására az adott bőrterületeken fényérzékenységi reakciók léphetnek fel, ilyen esetben célszerű elkerülni a napfényt és védőruházatot hordani. Azoknak, akik külföldi utazást terveznek, az ÁNTSZ azt ajánlja, érdeklődjenek a kezelőorvosuknál arról, hogy folyamatosan szedett gyógyszereiket milyen feltételek mellett vihetik az adott országba. A nagy melegben a leginkább veszélyeztetettnek számítanak a 65 év felettiek, a kisgyermekek, illetve a krónikus, köztük a szív- és érrendszeri, a légzőszervi és az anyagcsere-betegségben szenvedő emberek, valamint az elhízottak.

Több mint 50 ezren keresték fel a budapesti strandokat a hétvégén – közölte a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) hétfőn az MTI-vel. A BVK közleményéből kiderül: a kánikulában a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. tizenhárom strandján és fürdőjében szombaton több mint 23 ezren, míg vasárnap csaknem 30 ezren hűsöltek. Mint írták: a strandok és fürdők közül a legtöbben – több mint 11 ezren – a Palatinus Strandot keresték fel. A Dagály Fürdőben csaknem 11 ezren, a Római Strandfürdőben mintegy 6 ezren, a Széchenyi Fürdőben pedig csaknem 9 ezren voltak.

Sok folyadék kell

Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kért mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a tűző napon és vegye igénybe a hűtött helyiségeket. Az ÁNTSZ közleményében kiemelte: a magas hőmérséklet fokozott védekezésre készteti a szervezetet, ilyenkor az ember izzad, ezáltal folyadékot veszít, fokozódik a szomjúságérzete, szaporábbá válhat a szívverése és a légzése.

Az erek kitágulása miatt romlik a vérellátás, amit szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság jelez, komolyabb esetben fejfájás, esetleg légszomj vagy remegés, ájulásérzés léphet fel. Ezek elkerülésére a legfontosabb a túlhevülés és a folyadékvesztés megelőzése. A meteorológiai előrejelzés szerint a hét végéig folytatódik a kánikula.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.