Nekiment a kormánynak CEU-ügyben a Velencei Bizottság

MN

2017. augusztus 11., péntek 17:31, frissítve: kedd 11:18

Több kifogást is megfogalmazott a felsőoktatási törvény CEU-t célzó módosításával kapcsolatban a Velencei Bizottság pénteken közzétett döntésében. Lényegében kiszedetnének mindent, ami a CEU-ra vonatkozik – írja a Hvg.hu.

A jelentés szerint a törvény szabályai általában véve megfelelnek az európai gyakorlatnak, de számos követelménye túlságosan szigorú és nem is megalapozott, mert már működő felsőoktatási intézményekre is vonatkozik.

A Velencei Bizottság elismeri, hogy egy országnak joga van szabályozni a területén működő külföldi felsőoktatási intézményeket, kiváltképp, ha erre nem léteznek egységes európai normák vagy modellek. A magyar hatóságok döntésétől függ, hogy át kell-e alakítani ezt a keretszabályozást, és ha igen, mikor, „de a módosítások törvényesen csak a Magyarország területén még nem aktív külföldi intézményekre alkalmazhatók, a már működő egyetemek esetében viszont más a helyzet”.

A Velencei Bizottság többek között felszólította a kormányt, hogy ne írjon elő nemzetközi megállapodást a származási országgal, illetve hogy ne kelljen a székhelyen – vagyis a CEU esetében az Egyesült Államokban – egyetemi oktatást nyújtani.

A teljes jelentés itt olvasható. 

Az egyenlő elbánás elvére hivatkozik a kormány

A magyar kormány nem sokkal később reagált a bírálatokra. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében azt írta, a kabinet részéről egyetértenek a bizottsággal abban, hogy a külföldi felsőoktatási intézmények működésének engedélyezése, ideértve a feltételek meghatározását is, minden egyes ország szuverén joga.

Ám, mint közölték, „a törvényeknek Magyarországon minden felsőoktatási intézményre vonatkozniuk kell, így a Soros-egyetemre és más egyetemekre is”, egyúttal hozzáteszik, hogy a kormánynak egyébként már több felsőoktatási intézménnyel sikerült is megállapodást kötnie.

Sőt odáig mennek, hogy kijelentik, a velencei bizottságnak az az ajánlása, hogy a már Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményre ne vonatkozzon a jogszabály-módosítás, sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 14. cikkében deklarált egyenlő elbánás elvét.

 

A Velencei Bizottság

A Jog a Demokráciáért Európai Bizottság – ismertebb nevén a megalakulásának helyszínéről elnevezett Velencei Bizottság – az Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben tevékenykedő tanácsadó szervezete. 1990-es megalapítása óta a bizottság vezető szerepet játszik a hagyományos európai alkotmányozási normáknak megfelelő alkotmányok elfogadásában.

Tevékenysége a kezdetekben a demokratikus átalakulás folyamatában érintett országok sürgős alkotmányozási kérdéseinek megoldása volt, de a bizottság ma már nemzetközileg elismert, független tanácsadó testületként működik.

A bizottságban részt vevő országok megvitatják az alkotmányozással kapcsolatos kérdéseket, elképzeléseket, projekteket. A bizottság ezenkívül alkotmányozással összefüggő tanulmányokat, jelentéseket és kiadványokat is közzétesz. Tevékenysége során tanácsadó szolgálatot is ellát akár új, akár átdolgozott alkotmányok elfogadásával kapcsolatban, valamint véleményezi az alapvető nemzeti és nemzetközi jogi eszközök értelmezését, és segítséget nyújt a választási törvényekkel összefüggő kérdésekben. (Forrás: Európatanács.hu)

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.