Nélkülözhetetlen a munkájuk

TK

2012. augusztus 18., szombat 16:23, frissítve: szombat 19:33

Tucatnyi megváltozott munkaképességű ember segíti az augusztus 20-i ünnepi előkészületeket – jelentette be sajtótájékoztatóján Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Budapesten.

A Kézmű Nonprofit Kft. munkatársai az ünnepet megelőző hétvégén 700 nemzetiszínű csákót készítenek, ezeket az ünnep délelőttjén egy budapesti hajókiránduláson részt vevő hátrányos helyzetű és állami gondozott gyermekek viselik majd. A kalapokat a Jászai Mari téren felállított sátrakban vágják ki és illesztik, ragasztják össze.

Az államtitkár hangsúlyozta: ezzel az akcióval is fel kívánják hívni a figyelmet arra, hogy a megváltozott munkaképességűek helyzete, foglalkoztatása a kormányzat egyik kiemelt feladata. 2012 és 2014 között 30 milliárd forintot költenek csak képzési programokra, amelyekben több ezren tudnak részt venni – tette hozzá.

Fotó: Kovács Attila / MTI
A Kossuth Lajos téri zászlófelvonással és a tisztavatással kezdődnek a központi rendezvények hétfőn Budapesten, az augusztus 20-i ünnepen. Az állami kitüntetéseket délelőtt 11 órától adják át, míg londoni olimpiai hőseinket a Puskás Ferenc Stadionban köszöntik.

Az ünnep szépsége

Kovács megfogalmazása szerint az ő munkájuk legalább annyira nélkülözhetetlen része az ünnepnek, és fontos ahhoz, hogy zavartalanul és sikeresen menjen végbe, mint bármely más lebonyolító szervé. Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy már több ezren tudnak részt venni azokban a munkafolyamatokban, amelyekben világszínvonalú termékeket állítanak elő a sportszerektől a különböző bőr- és textilruházatig. Az augusztus 20-i hajókirándulásra az ország különböző pontjairól érkeznek hátrányos helyzetű és állami gondozott gyermekek. A cél, hogy évről évre minél több gyermeket tudjanak megismertetni az ünnep szépségeivel – fogalmazott az államtitkár.

Fotó: Kovács Attila / MTI

Költségek

Kovács az augusztus 20-i ünnepségek költségeiről is beszámolt. Mint elmondta: a teljes költségvetés nem éri el a 270 millió forintot, ebből 150 millió forintba kerül a tűzijáték a biztosítási kiadásokkal együtt. Az idei tűzijáték előkészítése során is igyekeztek újdonságokkal előállni. Az államtitkár a motívumokról nem kívánt beszélni, de a közben hallható zenékkel már korábban megismerkedhetnek az érdeklődők a Petőfi Rádió műsoraiban.

Fotó: Kovács Attila / MTI

Tűzijáték

A tűzijáték legtöbb bombáját az idén is uszályokról lövik fel – adott némi betekintést az ünnepi látványosságba az államtitkár. Mint elmondta, az idén a Gellérthegy helyett a Lánchídról és környékéről lőnek fel rakétákat. A szervezők nem számítanak rendkívüli időjárásra az ünnepi programok idején, de felkészültek egy esetleges esőre is – tette hozzá az államtitkár.

Fotó: Kovács Attila / MTI

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.