Nem a kormány tüzelte fel az őcsényieket?

Vég Márton

Vég Márton

2017. szeptember 28., csütörtök 19:58, frissítve: csütörtök 20:19

Nem az elmúlt két év kormányzati kommunikációja tüzelte fel az embereket Őcsényben – válaszolta a 444.hu kérdésére a tegnapi kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Tolna megyei településen még hétfő éjjel kiszúrták egy panziótulajdonos autójának kerekeit, miután a falugyűlésen botrányos hangzavar és tiltakozás támadt arra a hírre, hogy a vállalkozó vendégházában törvényesen befogadott menekültek (főleg gyerekek) üdültek volna ingyen néhány napig.

Lázár János szerint – és ezt korábbi, hódmezővásárhelyi polgármesteri tapasztalataiból szűrte le – a faluban az üdüléssel kapcsolatban előzetesen jobban kellett volna kommunikálni, és akkor talán megakadályozható lett volna a sajnálatos esemény. Egy másik újságírói kérdésre a miniszter úgy fogalmazott: megfontolandó ötlet, hogy felvilágosító kampányt is kellene tartani, amiben elmagyaráznák az embereknek, mi a különbség az illegális bevándorlók és a törvényesen Magyarországon tartózkodó menekültek között.

Őcsényben közben továbbra sem csitulnak a kedélyek. Fülöp János független polgármester még a szerda esti képviselő-testületi ülésen hivatalosan is bejelentette lemondását, miután a grémium nem szavazta meg önmaga feloszlatását. – Ha minden gyorsan halad, akkor még az idén meg lehet rendezni az időközi polgármester-választást – mondta lapunknak Fülöp János. Arra nem adott egyértelmű választ, hogy újra ringbe száll-e a pozícióért, de ha marad a jelenlegi közhangulat a településen, akkor valószínűleg inkább nem. Lemondása óta Kozma Zoltánné alpolgármester, a falugyűlés szervezője vette át ideiglenesen a község ügyeit.

A Tolna megyei faluban, ahol mindössze 2100 választópolgár él, egyébként jelenleg két aláírásgyűjtés is zajlik: az egyik szerint a településen sem most, sem soha nem akarnak migránst látni, a másik szerint oszlassa fel magát a képviselő-testület. Nincs nyugtuk az embereknek, mert házról házra járnak az aláírásgyűjtők. Még 2014-ben a 2100 választópolgár közül 1100-an mentek el szavazni az önkormányzati választáson, az öt polgármesterjelölt (négy független és egy fideszes) közül Fülöp János toronymagasan, a szavazatok 66 százalékát besöpörve nyert.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.29.

A szerkesztő ajánlja

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.