Nem a terrorizmus, hanem az egészségügy miatt aggódnak a magyarok

MN

2018. február 13., kedd 11:35, frissítve: kedd 11:47

Leginkább az egészségügy helyzete miatt aggódik a magyar lakosság, ezen kívül a legégetőbb problémának a szegénységet és a társadalmi egyenlőtlenséget, valamint a korrupciót említették a legtöbben – derült ki az Ipsos MORI nemzetközi felmérésének eredményeiből, melyet a 444.hu ismertetett.

A kutatás szerint a terrorizmus problémája meglepően kevés magyart tölt el szorongással, mindössze 3 százalékukat. A szám azért is meglepő, mert évek óta zajlik a kormányzati propagandakampány, de az Ipsos MORI mérése szerint a kampány nem győzte meg a magyarokat arról, hogy a bevándorlás az ország három legnagyobb problémája között szerepelne. A bevándorlás ellenőrzésének kérdése is csak a magyarok 11 százalékát tölti el aggodalommal.

A környezeti kérdések pedig hidegen hagyják a közvéleményt, a környezettel szembeni fenyegetéseket csak a megkérdezettek 2 százaléka sorolta a legkomolyabb problémák közé.

Az Ipsos MORI Társadalomkutatási Intézet rendszeresen vizsgálja, hogy mi aggasztja legjobban az embereket a világ országaiban. A megkérdezetteknek azt a három legjellemzőbb veszélyforrást, szorongástényezőt kell kiválasztaniuk, amely szerintük hazájukban a legtöbb aggodalomra ad okot.

Idén januárban 27 országot vizsgáltak. Mint kiderült: a legtöbb országban az emberek úgy érzik, rossz irányba mennek a dolgok. A magyarok különösen borúlátók voltak: Brazília, Mexikó és Olaszország után hazánk a negyedik az összesített szorongásrangsorban.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.