Nem akárkiket látogatott meg Orbán Viktor Egerben

2018. február 21., szerda 12:41, frissítve: szerda 20:07

Megnézzük, hogy beengednek-e bennünket – tréfálkozott a Nyitrai Zsolt mellett kampányoló Orbán Viktor, miközben egy egri családi ház csengőjét nyomta: a miniszterelnök kedden a Mikulás sebességével váltott kampányüzemmódba: délelőtt még Szófiában járt, délután már Egerben házalt, hogy „eladja” a lakóknak Nyitrait, és támogatói aláírásokat, adatokat gyűjtsön a Fidesz-szimpatizánsoktól.

Az akció spontánnak akart tűnni, bár szervezettségét maga a miniszterelnök leplezte le, a harmadik meglátogatott családnál ugyanis szabadkozni kezdett: „Bocsánat a késésért, Bíróékat keressük” – mondta, miközben már be is lépett az ajtón, Nyitrai Zsolt és a teljes stáb kíséretében.

Hitelességet persze eleve értelmetlen egy kampányvideótól várni, de az anyag más szempontból is érdekes lehet:

alátámasztja, hogy Orbán Viktor jelenléte még egy ilyen kampányvideóban is csak a bizalmi embereknek jár, a miniszterelnöki fenék nem illeti csak úgy bárki székét.

A három meglátogatott családból kettő ugyanis helyi nobilitásnak számít: a másodikként felkeresett Petrovai József az egri önkormányzat sportreferense, iskolai edző és a Magyar Atlétikai Szövetség ugró szakágának vezetője, de fia, Márton is elismert sportoló, az Egri Vízilabda Klub másodedzője (ő is feltűnik a videón).

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A harmadikként felkeresett Bíró családot sem kell bemutatni Egerben: az Egerhirek.hu szerint Bíró József – Nyitrai kezdeményezésére – tavaly novemberben vehetett át miniszteri oklevelet és Pro Agria-életműdíjat Seszták Miklóstól a turizmus és a borászat területén végzett tevékenységéért. Bíró nem mellesleg a helyi Borút Egyesület elnöke és a Heves Megyei Úszó és Vízilabda Szövetség kuratóriumának tagja is.

Az első meglátogatott családról ugyan nincs információnk, de a fentiek alapján tényleg csak a pityókás kukás feltűnése tűnik spontánnak Orbán Viktor kampányvideóján – illetve a lusta macska, aki a kormányfőnek sem adja át jól megérdemelt helyét a konyhában.

 
Az eredeti felvételeken az aláíró telefonszáma, pontos címe is szerepel
Facebook
 

A találkozók mesterkéltségénél nagyobb baj, hogy Orbán kampánystábja bármilyen szűrő, korlátozás nélkül közzétette az aláírók személyes adatait: a felvételen több helyen tisztán olvasható a támogatók pontos címe, vezetékes és mobilszáma – nem tudjuk, hogy az érintettek hozzájárultak-e mindehhez, de az biztos, hogy ezekkel az adatokkal most bárki visszaélhet. (Mi a biztonság kedvéért töröltük a képről a személyes adatokat.)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.