Nem borul össze a Jobbik és az LMP

Katona Mariann

Katona Mariann

2016. december 22., csütörtök 06:28, frissítve: csütörtök 10:24

Az LMP kongresszusa két alkalommal is kimondta, önállóan indul a választásokon, így nincs alapja annak, hogy a Jobbikkal összefognánk az Orbán-kormány leváltása érdekében – mondta a Magyar Nemzetnek Gál József, az ökopárt szóvivője. Az Atv.hu-n megjelent keddi cikk alapján pedig Vona Gábor, a Jobbik pártelnöke arról informált egy háttérbeszélgetésen, hogy még nem kristályosodott ki, milyen politikai összefogás jöhet létre a két párt között a kormányváltás érdekében, de mindketten partnerként, sőt, bizonyos ügyekkel kapcsolatban szövetségesként tekintenek egymásra.

LMP-s forrásaink ugyanakkor egybehangzóan azt állították, szóba sem került a kooperáció közöttük. „Mint ahogyan eddig is, a jövőben is együttműködünk bizonyos ügyek mentén a pártokkal, akár az MSZP-ről, akár a Fideszről vagy a Jobbikról legyen szó. Politikai összefogás viszont biztosan nem lesz” – mondták.

– Ügyek mentén szokott csak a Jobbik az LMP-vel együttműködni, nincs szó semmiféle választási szövetségről – ezt mondta a Magyar Nemzetnek Vona Gábor is, aki szerint a hétfői háttérbeszélgetésről készült cikk sugalmazása több annál, mint amit ő a zártkörű rendezvényen elmondott. Ott ugyanis – már nem először – azt fejtette ki: az LMP és a Jobbik XXI. századi pártokként egymás partnerei abban, hogy a XX. századi pártokon túllépjen Magyarország. – Magyarországnak jót tenne, ha a Fidesz és az MSZP meddő vitái helyett a Jobbik és az LMP közötti konstruktív viták jellemeznék a közéletet – mondta a pártelnök.

Hiába tekinthető rendszerkritikusnak mindkét párt, nem valószínű, hogy összefognak, a két párt ugyanis ellentétes irányba halad. Az LMP a Fideszről leváló szavazókat akarja megszerezni, míg a Jobbik inkább baloldalról gyűjtene új szimpatizánsokat – mondta a Magyar Nemzetnek Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. A Jobbik szavazói ugyan elfogadóbbak az LMP-vel, mint a többi ellenzéki párttal szemben, és feltehetően ugyanez igaz viszont is, ennek ellenére nem reális opció a két párt szövetsége – fogalmazott.

Az LMP-t már más pártokkal is összehozták az elmúlt hónapokban, eddig azonban elsősorban a balliberális oldalon. Az LMP ezeket a híreszteléseket is rendre cáfolta.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.12.22.

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.