Nem eléggé fideszesek a hajdúhadházi birkák?

Tasó László vadász barátainak „nincs más választásuk”, mint elzavarni a juhászokat

MN

2018. március 7., szerda 10:39, frissítve: szerda 10:58

Huszonöt család ötezer birkáját nincs hová kihajtani a juhászoknak Hajdúhadházon, a területgazdák azzal fenyegetik az állattartókat, hogy kényszervágásra viszik a jószágokat. A gazdáknak – a HVG online írása szerint – a Miniszterelnökség államtitkárával gyűlt meg a bajuk,

a fideszes jelöltként ott most is elinduló Tasó László a helyi vadásztársaság tiszteletbeli elnöke, amely társaság tavaly februárban vadászati jogot szerzett a területre, amelyen évtizedek óta legeltetnek az érintettek.

A hatalmas, 1500 hektáros mező egyébként a Honvédelmi Minisztérium kiképzőbázisaként funkcionál a Nyírség és a Hajdúság határában, de honvédelmi tevékenység mindössze 40 hektáron zajlik, a többit egy állami cég, a Kaszó Zrt. hasznosítja.

A konfliktus körülbelül egy éve tart, egészen pontosan a nyúlhajtásokat zavarja a birkák és a juhászok jelenléte, akiket „tiltott legeltetés” – amivel a hivatalok nem nagyon tudnak mit kezdeni, hiszen van olyan is a jogban, hogy „kívánatos legeltetés”, ami kifejezetten a Natura 2000 alá eső területekre lehet érvényes – miatt fel is jelentettek a vadászok, illetve a rendőröket is rájuk hívták már.

A terület gazdátlanságával kapcsolatban további bonyodalmat okoz, hogy 2014 januárjában a HM átadta a nagy részét a földalapkezelőnek, ezt azonban nem vezették át a nyilvántartásba,

és a cikk szerint tény, hogy a juhászok éppúgy (nem) bérlői a területnek, mint a vadászok.

A vadászok elnöke, Nagy Gábor szerint nekik nincs más választásuk, mint elzavarni a juhászokat, mert azok szerinte tiltott módon legeltetnek.

Másért is megnőhetett az érdeklődés a terület iránt, ugyanis a területre területalapú támogatást lehet felvenni. Helyzetük megnyugtató rendezéséért a juhászok a Kaszóhoz, Tasó Lászlóhoz és Orbán Viktorhoz fordultak, eddig hiába.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.