Nem fizette a tagdíjat, ezért kizárták?

Buzna Viktor

Buzna Viktor

2015. február 12., csütörtök 17:00, frissítve: csütörtök 18:42

A Fidesz szerint a hamis pénzek miatt őrizetbe vett Veress Áron már évek óta nem tagja a pártnak. Ezt egy olyan dokumentummal bizonyítanák, amelyből ezt a következtetést nem feltétlenül lehet levonni.

Bús Balázs, Óbuda fideszes polgármestere már 2011 áprilisában levélben szólította fel a most pénzhamisítással gyanúsított Veress Áront, hogy tagdíjhátraléka miatt kizárhatják őt a pártból. A Fidesz honlapján tette közzé a levél másolatát. Ebből az derül ki, hogy Veress 2007-es tagsága óta nem fizette az évi háromezer-hatszáz forintos tagdíjat, így – amennyiben a címzett a levélre nem válaszol, tartozását nem rendezi – párttagsága megszűnik.

A Fidesz honlapjára kitette azoknak a tértivevényeknek a másolatát is, amelyek a párt szerint azt bizonyítják, hogy a levelet feladták. A tértivevények nehezen olvashatók, és nehéz megállapítani, hogy az említett levélhez tartoznak-e.

Veress Áron párttagsága 2012 márciusában megszűnt, mert a tagdíjhátralék miatt a pártból kizárták – állítja a párt közleménye. Így minden további intézkedése jogszerűtlen, amelyet Fidesz-tagként, vagy ifjúsági tagozati elnökként tett, mondott, és ez a párt tudta nélkül történt.

A közlemény megjegyzi: „Természetesen rendelkezésünkre áll az a belső levelezés is, amely a III. kerületi munkatársunk és a Fidesz központi hivatala között történt, amiben több más tag mellett kérik Veress Áron kizárását. […] A Fidesz tagnyilvántartásából Veress Áron 2012. március 1-jén törlésre került.”

A Fidesz egyelőre más olyan dokumentummal, amely a tagság megszűnését bizonyítaná, nem állt elő.

Ahogyan tegnap megírtuk, a Fidesz Ifjúsági Tagozatának volt (?) elnöke 2015. február 4-én a Keleti pályaudvaron hamis százeuróst próbált átváltani. Miután a riasztott járőrök elfogták, a lakásán közel harmincezer euró értékben hamis pénzt találtak.

A Fidesz azt állítja, hogy a férfi 2012 márciusa óta nem tagja a pártnak, ám az interneten is fellelhető újságcikkek szerint Veress Áron ezután is a Fidesz Ifjúsági Tagozatának elnökeként jelent meg hivatalos eseményeken. A legutóbbi ilyen tudósítás néhány hete látott napvilágot a Zalaegerszegi 7 Nap hasábjain, amely a most előzetesben lévő Veresst a zalaegerszegi jobboldali ifjúsági szervezetek egy vacsoraestjének résztvevőjeként és a Fidesz Ifjúsági Tagozatának elnökeként említi.

Fidesz: az MSZP-nek saját korrupciós ügyeivel kellene foglalkoznia

A Fidesz csütörtöki közleményében megismételte: 2012-ben kizárták soraikból Veress Áront. A nagyobbik kormánypárt szerint az MSZP-nek inkább saját korrupciós ügyeivel kellene foglalkoznia.

 

A Fidesz közleményében arra reagált, hogy Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján egyebek mellett azt kérdezte: Orbán Viktor pártelnökként indít-e vizsgálatot az ügyben, amely kiderítené, hogy milyen fideszes politikusoknak vannak még „alvilági, vagy más okból nemzetbiztonsági kockázatot is jelentő” kapcsolatai.

 

A nagyobbik kormánypárt közleményében azt írta: amint már elmondták, a szocialisták megint magukból indulnak ki, „és hazudnak”. Megismételték: a Fidesz 2012-ben kizárta soraiból Veress Áront. Hozzátették: jobb lenne, ha Harangozó Tamás inkább saját pártja korrupciós ügyeivel foglalkozna. Úgy fogalmaztak: „kíváncsian kérdezik”, hogy az MSZP frakcióvezető-helyettese mit tud a többi között Hagyó Miklós, Hunvald György, Zuschlag János, Juhászné Lévai Katalin, Veres János vagy Wieszt János ügyéről, mikor beszélt utoljára Hiszékeny Dezsővel, és mit tud arról, amit volt pártelnöke, Gyurcsány Ferenc mondott, hogy „jobb, ha nem tudjuk, honnan vándoroltak pénzek” az MSZP-hez.

 

A Fidesz hozzátette: várják Harangozó Tamás válaszait.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető egy más témában tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján egy Veress Áronra vonatkozó kérdésre leszögezte: az illető személyt a Fidesz még 2012-ban kizárta. Azóta a párt nem vállal semmilyen felelősséget sem Veress Áron nyilatkozataiért, sem tetteiért – fűzte hozzá. (MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.