Nem hallgattak ki gyanúsítottat az Arton ügyében

MN

2017. augusztus 30., szerda 16:22, frissítve: szerda 17:45

Bár a folyamatban lévő nyomozásról több információt nem osztott meg a rendőrség, annyi biztos: az Arton Capitalhoz történt áprilisi betörés kapcsán négy hónap elteltével sem hallgattak ki gyanúsítottat – írja a Hír TV. Arra is rákérdeztek, hogy tanúkat hallgattak-e meg az ügy kapcsán, és ha igen, hányat, ám erre nem válaszolt a rendőrség sajtóosztálya.

A letelepedési kötvényeket forgalmazó vállalat budapesti irodájába még áprilisban törtek be, elvittek 600 millió forintot és egy értékes adatokat tartalmazó szervert. A cég leginkább az arab országokban, Afrikában és Ázsia egyes részein árulta a magyar papírokat a külföldieknek.

Korábban egyébként megírtuk, a Fővárosi Cégbíróságnál leadott dokumentumok szerint Kosik Kristóf – Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek és Habony Árpádnak, a kormányfő informális tanácsadójának az ügyvédje – intézi az Arton Capital Hungary Kft. hivatalos ügyeit. Azonban az Arton más módon is kötődik Rogán Antalhoz, ugyanis a cég ügyvezetője, Balogh Radosztina a miniszter egyetemi évfolyamtársa volt.

Lapunk arról is beszámolt: a cég valamiért olyan jól feküdt a magyar kormánypártoknál, hogy külön fejezetet szenteltek neki a letelepedési kötvények értékesítését lehetővé tevő jogszabályban. A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény Rogán Antal által 2012 októberében kezdeményezett módosításakor ugyanis különleges jogokat kapott az a cég, amely magyarországi székhellyel bír. Míg más vállalkozások esetében területileg és állampolgárság alapján osztották fel a világ országait, az Arton Capital Kft. – mint magyar székhelyű társaság – bármilyen hovatartozású külföldinek intézhet letelepedési engedélyt a kötvényprogramon keresztül. A cég esetében tehát nem érvényesül a területi és állampolgársági leosztás elve.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.