Nem jutott több pénz a szakképzés tanárainak

2017. október 5., csütörtök 13:00, frissítve: csütörtök 15:23

Csak a Klebelsberg Központ (KK) bizonyos feladatokat ellátó pedagógusai számára növelték a pótlékokra fordítható keretet, a szakképzés tanárainak nem – tudta meg a Magyar Nemzet. A problémáról Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnöke is beszélt a szervezet múlt heti konferenciáján. A Klebelsberg Központ ugyanis saját hatáskörében úgy döntött, hogy úgynevezett középarányos pótlékemelést hajt végre, ami az osztályfőnököket, a munkacsoport-vezetőket, intézményvezető-helyetteseket és a gyakorlati oktatás vezetőit érinti.

Ez azt jelenti, hogy míg például az egyetemi végzettségű osztályfőnökök eddig egységesen a pótlékalap tíz százalékát kaphatták meg (20 300 forintot), addig most már akár a harminc százalékát is (60 900). Az pedig, hogy az érintett mennyit kap, az intézményvezető döntése. Ugyanakkor az igazgató nem adhatott volna mindenkinek harminc- százalékos emelést, mert a KK egy-egy osztály után húszszázaléknyi pótléknak megfelelő összeget biztosított a korábbi tíz százalék helyett.

Az ügy kapcsán Horváth Péter arról beszélt a rendezvényen, hogy a pótlékokkal kapcsolatos intézkedések kedvezők voltak, ám azt nem tartja méltányosnak, hogy csak a KK fenntartása alatt dolgozó pedagógusok részesültek az intézkedésben, míg például a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) tartozó, akár ugyanazt a feladatot ellátó tanárok nem. Ezért a Nemzeti Pedagóguskar jelezte a problémát az NGM illetékes helyettes államtitkárának, Pölöskei Gábornénak. A gazdasági tárca pedig ígéretet tett rá, hogy egyeztetni fog a KK-ért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumával.

Lapunk megkeresésére Horváth Péter arról is beszélt, hogy a mostani intézkedés nem érintette sem magukat az intézményvezetőket, sem a tagintézmények vezetőit, sem pedig a gyógypedagógusokat. Utóbbi miatt egyébként az NPK levelet írt az illetékes államtitkárságnak. Az, hogy a gyógypedagógusokra nem gondoltak a mostani emelésnél, már csak azért is érthetetlen, mert mint lapunk több alkalommal beszámolt róla, országszerte súlyos gondot okoz a szakemberhiány.

Az NPK elnöke úgy reagált annak kapcsán, hogy a konferencián elhangzottak szerint csak az intézményvezetők negyede differenciált kollégái munkájának minőségét illetően: ez nem jó üzenet. – A pótlék nem szociális juttatás kellene hogy legyen, hanem a teljesítménynek kellene meghatároznia – mondta.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ehhez hasonlóan a múlt heti rendezvényen részt vevő Hajnal Gabriella, a KK szakmai elnökhelyettese is szomorúnak nevezte, hogy csak kevés iskolaigazgató élt a differenciálás lehetőségével. Arról beszélt, hogy amikor a szakszervezetek tárgyaltak a szakállamtitkársággal, mindig nehezményezték: nincs rá keret, hogy a jobban dolgozó pedagógusok munkáját elismerjék. A mostani többletforrás pedig éppen erre szolgált volna. Hajnal Gabriella megjegyezte: nem hiszi el, hogy egy iskolában minden osztályfőnök egyformán dolgozna, „ilyen nincs”. Már csak azért sem, mert nem mindegy, hogy melyik évfolyamon tanít a pedagógus, például elsőben a pici gyerekek bevezetése az iskolai életbe nagyon nagy feladat, ahogy egy végzős osztály érettségire való felkészítése is. – Ehhez hasonlóan az sem mindegy, hogy hány fős egy osztály, vagy hogy járnak-e oda sajátos nevelési igényű gyerekek – tette hozzá.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.05.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.