Nem kaptak repjegyet Sorostól a CEU mellett demonstrálók

MN

2017. április 10., hétfő 09:12, frissítve: hétfő 09:19

Cáfolja a CEU melletti tüntetés szervezője a habonyi médiabirodalom és a kormányközeli TV2 értesüléseit. Mayer Dániel szerint se buszokkal, se repülővel nem utaztattak demonstrálókat a vasárnapi eseményre.

„Hogy őszinte legyek, ezen csak nevetni tudok, ez egy annyira abszurd felvetés, hogy ezt bővebben nem is szeretném kommentálni” – nyilatkozta a Hír TV-nek Mayer Dániel, a vasárnapi CEU melletti tüntetés egyik szervezője, miután Andy Vajna filmügyi kormánybiztos csatornája és a Ripost arról számolt be, hogy Soros György repülőjegyeket osztogatott és buszokat indított annak érdekében, hogy minél többen legyenek az egyetem szimpatizánsai.

„Teljesen visszautasítjuk ezeket a vádaskodásokat, és nem is értjük” – szögezte le Mayer. Mint mondta, egy fontos ügyért „az emberek megszervezik önmagukat”, veszik a fáradságot, és eljönnek akár vidékről is Budapestre. A tüntetés szervezője hangsúlyozta, hogy a CEU melletti demonstráció működik Soros György nélkül is.

Vasárnap óriási, éjszakába nyúló, indulatoktól sem mentes tüntetés volt a CEU mellett, majd a kormány ellen. Több tízezer demonstráló gyűlt össze vasárnap délután a Várkert Bazárnál, hogy Áder János köztársasági elnököt megpróbálja rábírni, hogy ne írja alá a a CEU ellehetetlenítését célzó törvénymódosítót. A tömeg egy része később a Lánchídon át Pestre, a Parlament elé vonult, ahol kormányellenes rigmusokat skandáltak: „Hazaárulók!”, „Demokráciát!”, „Nem hagyjuk!”, „Mocskos Fidesz!”, „Itt a vége, Viktor!”, „Ez a konzultáció!” A demonstrálók tiltakoztak az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt is, ahol kisebb lökdösődés is kialakult a rendőrök és a tiltakozók között. A tömeg később átvonult a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz is, majd a tüntetés az Oktogonon békésen ért véget.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Több köztiszteletben álló tudós, művész, oktató is arra kérte Áder Jánost, hogy parancsoljon megálljt a „méltatlan támadásnak”. A vasárnapi tüntetést követően hétfőn tiltakozó akciók lesznek az ELTE jogi, társadalomtudományi és bölcsészettudományi karán is. Lapunk úgy tudja: az elmúlt napokban az államfő több találkozót és megbeszélést is tartott a CEU-üggyel kapcsolatban, így a magyar–amerikai egyetem képviselőit is meghallgatta. A CEU vezetése egyébként a törvény gyorsított megszavazását megelőző időszakban Balog Zoltán miniszterrel és több közjogi méltósággal is akart találkozni, hogy álláspontjukat kifejthessék, de próbálkozásaik – Áder kivételével – nem jártak sikerrel.

Az államfőhöz közel álló forrásaink szerint a köztársasági elnök jogi szakértői nem találtak fogást a törvényen, így Áder János alá fogja írni a jogszabályt, de a lehető legkésőbbi időpontban.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.