Nem kérnek semmilyen politikai haszonszerzésből a devecseri cigányok

Tompos Ádám

Tompos Ádám

2012. augusztus 21., kedd 19:00

Provokációnak tartja a Jobbik devecseri megmozdulását idősebb Kozák János, a Magyar Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetségének (Macifész) elnöke, az LMP ottani tevékenységét pedig úgy jellemezte: a feljelentésnél megállt a tudomány. Kozákék a normális együttélésben gondolkodnak, ennek szellemében egyeztetnének a radikálisokkal is.

Békés megoldásban gondolkodnak a devecseri cigányok – mondta el az MNO-nak idősebb Kozák János, a Magyar Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetségének (Macifész) elnöke. Ismert: augusztus első napjaiban felvonulást tartott a dunántúli városban a Jobbik és a párthoz kapcsolódó néhány szélsőjobboldali szervezet. Az Élni és élni hagyni – demonstráció a jogos magyar önvédelemért – elnevezésű vonulásos demonstráción többek között a halálbüntetés visszaállítása mellett érveltek a szónokok, majd rendezvényük végeztével ahhoz a házhoz vonultak, ahol korábban tömegverekedés tört ki két, egymással régóta haragban álló magyar, illetve cigány család között.

Néhányan vizes palackokat dobtak olyan házakra, ahonnan romák jöttek ki, de ezt a rendőrök hamar megfékezték. A hajigálás közepette egy radikális tüntető fejbe dobta Ferenczi Gábor jobbikos országgyűlési képviselőt, aki a helyszínen fel is kiáltott: „Gyerekek! A mieink dobtak fejbe! Ennek most mi értelme?” Később viszont azt állította: cigányok találták el. Szabó Tímea, az LMP képviselője pedig arról számolt be, hogy a településen megfigyelőként jelen volt pártjuk egyik aktivistája is. A 25 éves lányt, aki az egyik helyi roma család házának udvarán állt, a demonstrálók egyike egy többkilós betondarabbal vállon dobta. Szabó Tímea közlése szerint ha aktivistájuk nem kapja félre a fejét, akkor azt találja el a betondarab. A lány, akinek sérüléseiről látleletet vettek fel, feljelentést tett az ügyben.

Fotó: Nagy Lajos / MTI

 

Kampány?

Kozák lapunknak arról számolt be, hogy több lépésben szeretnének egyeztetni, ahogy fogalmaz „országunk békéjének megőrzése érdekében”. Beszámolt róla, hogy szerdán Devecserben lesz egy lakossági fórum, valamint augusztus utolsó napjára is meghívta őt Ferenczi, „amelytől nem zárkózott el”. Közölte azt is, hogy a „ceglédi próbálkozások” eredményétől függően kilátásba helyeztek egy országos szintű, vezetői egyeztetést is, „olyan roma közszereplők részvételével, akik nem álltak be pártok mögé”. A politikamentességet hangsúlyozza Kozák a Devecserben történtek kapcsán is, szerinte a választások közeledtének tudható be ez a „feszültségkeltő kampány”. Elképzelhetőnek tartja azt is, hogy ezeknek a célja a „provokáció, hogy elszabaduljon a pokol”. Sajnálja, hogy az LMP aktivistája szó szerint a saját bőrén érezte a szélsőségesek garázda megnyilvánulását, ám hozzátette: ott „megállt a tudomány”, hogy feljelentést tegyenek, a megoldáshoz – ami Kozák szerint a normális egymás mellett élés lenne – nem kerültek közelebb.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A rendőrség tevékenységét úgy jellemezte, hogy „kicsit talán lehettek volna erősebbek”, ám hozzátette: nem tudja megerősíteni azon lapok információit, amelyek arról írtak a közelmúltban, hogy a romák kénytelenek megszervezni saját védelmüket. A Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet úgy ítélte meg, hogy az egyenruhások nem védték meg a romákat, radikális portálok viszont arról írtak, hogy a rendőrök folyamatosan a felvonulókat igazoltatták.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.