Nem kockáztatott a kormányfő, inkább otthon maradt

WL

2012. április 5., csütörtök 12:55

Biztonsági okból elhalasztották Manmohan Szingh indiai kormányfő látogatását az ország északkeleti Asszám államába – közölték csütörtökön hivatalos források.

Manmohan Szingh a helyi törvényhozás egy ünnepségén vett volna részt szombaton. Útját azonban egy későbbi időpontra tették át az Asszámi Egyesült Felszabadítási Front (ULFA) elnevezésű szakadár szervezet fenyegetése miatt.

A helyi biztonsági erők arra készülnek, hogy április 7-e előtt a betiltott ULFA valamilyen erőszakos akciót hajt végre, ugyanis azon a napon van megalakulásának évfordulója.

Asszám olajban gazdag terület, és teaültetvényei is jelentős bevételt biztosítanak India számára. A helyi szakadárok épp azt nehezményezik, hogy a központi kormányzat kiszipolyozza a terület természeti kincseit, miközben vajmi keveset törődik a térség fejlesztésével. A Banglades, Bhután, Mianmar és Kína határai mellett fekvő, Indiához csak egy vékony folyosóval kapcsolódó Asszámban több tucat fegyveres szakadár csoport működik.

Szerdán a központi belügyminisztérium terrorfenyegetettségre figyelmeztette az asszámi kormányzatot és az állam szomszédait. Értesüléseik szerint ugyanis az ULFA vezetői utasítást adtak embereiknek, hogy nyugtalanságot keltsenek.

Egy magas rangú rendőrtiszt elmondta, minden óvintézkedést megtettek, hogy megakadályozzák a csoport célját.

A helyi kormányzathoz közeli források szerint a tervezett ünnepséget, amelyre Manmohan Szingh kormányfőt is várják, áttették április 20-ára.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.