„Nem lesz ma népszerű, aki szembefordul a hatalom elképzeléseivel”

2017. október 27., péntek 19:25, frissítve: péntek 20:18

Visszavonták annak a berettyóújfalui szülész-nőgyógyásznak az osztályvezetői megbízatását, aki a helyi kórház vezetésének álláspontjával szembefordulva kezdetektől ellenzi a rabkórház megépítését. Zákány Zsolt az október elején tartott helyi népszavazási kampány során markáns véleményének lakossági fórumokon és a Facebook közösségi oldalon többször hangot adott, és a kórház vezetését is kritizálta. Muraközi Zoltán kórházigazgató a döntést magyarázó közleményében nem titkolta: a nyilatkozatai és a bizalom megrendülése miatt váltotta le az osztályt kilenc éven át vezető Zákány Zsoltot.

Mint írta, a kampánybeli tevékenység az orvoshoz és a kórházhoz is méltatlan volt, Zákány Zsolt véleménye pedig nem lehetett magánvélemény. A kórházban betöltött szerepére hivatkozva ugyanis szakértőként lépett föl. Ráadásul – fogalmazott az igazgató – a munkatársak többsége elhatárolódott a főorvostól.

Zákány Zsolt érdeklődésünkre azt mondta, egyetlen kollégája munkáját sem kritizálta, de mások sem jelezték neki, hogy ellenérzésük volna kiállása miatt. Sőt – állítja – többen személyesen az övéhez hasonló véleményt fogalmaztak meg.

Az igazgató szerint az osztályvezetői megbízatás az átlagosnál magasabb jogokat, kötelességeket ró a megbízottra, személye „erős kapocs” a vezetés és a dolgozók között. Muraközi Zoltán ezenkívül fölrótta Zákány Zsoltnak, hogy helyenként nyomdafestéket nem tűrő szavakkal minősítette az egyik minisztert és a megyei lap egyik munkatársát.

A szülész elismerte, használt keresetlen szavakat, amelyeket szerinte kívülről nézve lehet túlzónak ítélni. – Nem lesz ma népszerű Magyarországon az, aki szembefordul a hatalom elképzeléseivel, és ragaszkodik az igazához. Az igazgatónak azt kívántam, bárcsak nekik lenne igazuk. Viszont a felelősséget is ők vállalják ezért – magyarázta a szülész, hozzátéve, hogy újfalui lokálpatriótaként állt ki a véleményéért, ahhoz a közel kétezer emberhez hasonlóan, akik az érvénytelen népszavazáson a börtönkórház ellenében – ők voltak többségben – szavaztak.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Arra a kérdésünkre, hogy – miután az igazgató is kifejtette, szakmai kifogás nincs a munkájával kapcsolatban – marad-e kórházban orvosként, határozott igennel felelt. – Életem, szívem, lelkem ez a kórház: itt születtem, ez az első munkahelyem, 29 éve itt dolgozom. Nem tudok egyelőre mást elképzelni sem – fogalmazott.

Megszólalt több ellenzéki párt is a felmentés ügyében. A Demokratikus Koalíció szerint tűrhetetlen, hogy Zákány Zsoltnak osztályvezetői kinevezésébe került, hogy élt a véleménynyilvánítás minden állampolgárt megillető szabadságával. Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője pedig a parlamentben nevezte szégyenletesnek Zákány Zsolt leváltását. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint viszont a Jobbik csak politikai tőkét igyekszik kovácsolni a börtönkórház ügyéből. Péntek délután a helyiek szimpátiatüntetést szerveznek a kórháznál a leváltott főorvos mellett.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.27.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.