Nem ment át a Fideszen a családok kilakoltatását megtiltó javaslat

2018. február 19., hétfő 13:37, frissítve: hétfő 16:29

Az LMP, a Párbeszéd és az Együtt gyorsított eljárásban vitte volna a parlament elé a gyermekes családok kilakoltatásának tilalmát. A Fidesz–KDNP nem támogatta a javaslatot, ám ezt nem indokolták. A téli kilakoltatási moratórium idén április végéig tart.

Gyorsított eljárásban vitték volna a parlament elé a kisgyerekes családok kilakoltatásának tilalmát az LMP, az Együtt és a Párbeszéd képviselői. A Fidesz–KDNP-frakció viszont nem támogatta a javaslat gyorsítását. Indoklás nem hangzott el a zárt ülésen – erről számolt be Szél Bernadett (LMP), a javaslat egyik benyújtója. Miután a választásig és az új kormány megalakulásáig már nem lesz több lehetőség hasonló törvény elfogadására, májusban újra elkezdődhetnek a kilakoltatások, és ez várhatóan megint érint majd családokat is. A hagyományos, márciusig tartó téli kilakoltatási moratóriumot idén egy hónappal meghosszabbították, a választás hónapjára, áprilisra is kiterjed.

Az ellenzéki pártok A Város Mindenkié lakhatással foglalkozó civil csoporttal együttműködésben azt szerették volna elérni, hogy a gyermekes családokat kilakoltatás esetén ne lehessen az utcára tenni, hanem az önkormányzatoknak legyen kötelessége elhelyezni a kilakoltatottakat, és le is lehessen állítani a kilakoltatást, amíg a család elhelyezése nem biztosított. A Város Mindenkié aktivistája, Misetics Bálint elmondása szerint tavaly négyezer kilakoltatás történt, körülbelül ezer esetben önkormányzati lakásból. A háttérben sokszor az áll, hogy a lakók lakbérhátralékot halmoznak fel, de az is sokszor előfordul, hogy egyszerűen lejár a határozott idejű szerződés, és azt nem hosszabbítja meg az önkormányzat. A családok esetében azért jár különösen súlyos következményekkel egy kilakoltatás, mert ilyenkor megfelelő lakhatás hiányában a gyermekeket kiemelik a családból. A Város Mindenkié tiltakozó akciót szervezett hétfő délelőttre a parlament elé, itt megjelentek a törvényjavaslatot benyújtó ellenzéki politikusok is.

– A Fidesz most bizonyította be: nettó kampányfogás, hogy a kilakoltatási moratóriumot április végéig meghosszabbították – mondta a sajtónak Szél Bernadett (LMP). – Ha a kormánypártok nem engednek átvinni a parlamenten egy olyan törvényjavaslatot, hogy gyermekes családokat nem teszünk utcára, az azt jelenti, hogy a Fidesz–KDNP nem foglalkozik a legrászorultabb magyar emberekkel. A lakhatási probléma az egyik legsúlyosabb probléma Magyarországon. Politikai akarat kérdése, hogy ezt mikor tudjuk megoldani.

 
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
 

 

Az LMP részéről megvan ez az akarat, nem véletlenül akarunk szociális bérlakásrendszert kialakítani és 260 milliárdos alapot létrehozni a devizahitelesek kártalanítására. Visszavezetnénk a lakhatási támogatás rendszerét is – ígérte az LMP–Új Kezdet miniszterelnök-jelöltje.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Tóth Fanni, A Város Mindenkié aktivistája elmondta: a Fidesz-frakció hétfőig kért haladékot, hogy eldöntse, tesz-e egy kis lépést annak érdekében, hogy Magyarország valóban ne a kilakoltatott emberek országa legyen, ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök mondta.

– A hatóságok Magyarországon rendszeresen megsértik a gyermekvédelmi törvényt azzal, hogy szegénységre, például a megfelelő lakhatás hiányára hivatkozva kiemelik a gyermekeket a családból – hívta fel a figyelmet.

Szabó Tímea (Párbeszéd) szintén a törvénymódosító egyik benyújtója volt – Nem lehet hagyni, hogy olyan országban éljünk, ahol a kormány csak a vagyonosakkal, saját haverjaival törődik, több millió család pedig szegénységbe sodródik. Küzdeni fogunk, hogy ez a törvényjavaslat újra napirendre kerüljön, és azért is, hogy ne csak kilakoltatási moratóriummal odázzák el ezt a kérdést, hanem hosszú távú megoldásokat találjunk a lakhatási problémákra. Az MSZP és a Párbeszéd szövetsége vállalja, hogy a lakhatáshoz való jogot alaptörvényben rögzíti és visszaállítja azokat a lakhatási támogatásokat, amelyeket a Fidesz 2015-ben eltörölt – ígérte.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.