Nem nyomoz az ügyészség Garancsi ingyen használt plakáthelyei után

MN

2017. szeptember 14., csütörtök 13:00, frissítve: csütörtök 15:01

Alig több mint egy nap alatt válaszolt a IX. kerületi ügyészség a feljelentéseiről ismertté vált Tényi István egykori Fidesz-tagnak arra a bejelentésére, amelyben azt kifogásolta, hogy a Garancsi István érdekeltségébe tartozó ESMA Reklám Zrt. két éven keresztül ingyen használta reklámfelületként a fővárosi villanyoszlopokat – írja a Zoom.hu.

A Fővárosi Közgyűlés egyik előterjesztéséből derült ki augusztus végén, hogy az ESMA 2015-től kezdve úgy helyezett ki reklámokat a közvilágítás oszlopaira, hogy nem kért engedélyt a fővárostól, illetve az oszlopok tulajdonosaitól, a BKK Zrt.-től vagy a BDK Kft.-től, és ennek megfelelően nem is fizetett a használatért.

A Közgyűlés korábban egyhangúlag támogatta Gy. Németh Erzsébet DK-s képviselő javaslatát, amellyel felkérték Tarlós István főpolgármestert, hogy vizsgáltassa meg: miért nem fizetett az ESMA a fővárosi köztéri oszlopokon kihelyezett reklámtáblák, reklámhordozók elhelyezéséért. Azt is kivizsgáltatják, hogy kit terhel a mulasztásért, a főváros és cégei bevételeinek elmaradásáért a felelősség.

Tényi István emellett hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt bejelentést tett a Budapesti IX. Kerületi Ügyészségen, melynek viszont a villámgyorsan meghozott határozatában az olvasható: Tényi „a médiából szerezte az információit, a hivatkozott újságcikk azonban az abban foglalt magatartás büntetőjogi szempontból történő megközelítése felől részben ellentmondásos adatokat tartalmaz, másrészt hiányzik belőle a büntetőjogi fellépést megalapozó konkrétum”.

A határozat ugyanakkor kitér arra, hogy „a felmerülő esetleges szabályszegés sem jelenti azt, hogy a magatartás egyúttal büntetőjogi jogszabályszegést is kimeríti”. Magyarul lehet, hogy szabálytalanság történt, de az ügyészség szerint ez még önmagában nem bűncselekmény. 

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.