Nem tudni, kikkel tárgyal a kormány

Hiába ígérték fideszes politikusok, egyelőre nem egyeztettek a legnagyobb érdekképviseletekkel a vasárnapi munkáról

2016. augusztus 30., kedd 06:30

Három érdek-képviseleti szervezet is levélben kezdeményezte nemrég a nemzetgazdasági miniszternél, hogy kezdődjenek egyeztetések a kiskereskedelemben tervezett változtatásokról és a vasárnapi nyitva tartásról – tudtuk meg. Bár Kósa Lajos augusztus közepén azt mondta, hogy már tárgyalnak a részletekről, a legnagyobb szervezetek erről továbbra sem tudnak.

Várhatóan jövő keddre, szeptember 6-ára hívják össze a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) ülését, hogy a kiskereskedelemben tervezett változtatásokról és a vasárnapi nyitva tartás szabályozásáról egyeztessenek – értesült lapunk. – A tanácskozást több érdek-képviseleti szervezet közösen kezdeményezte nemrég Cseresnyés Péter államtitkárnál, illetve rajta keresztül Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternél. Az aláírók között volt a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Liga Szakszervezetek és az egyik munkaadói képviselet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is – mondta a Magyar Nemzetnek Sáling József. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke kifejtette, az ügyben eddig semmilyen egyeztetés nem volt, és bár időpontot sem tűztek még ki, a jövő keddi ülést többen informálisnak említették. Azért is érdekes, hogy továbbra sincs párbeszéd az ügyben, mert augusztus elején Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, ősszel a parlament elé terjesztik a kiskereskedelmi munkavégzésre vonatkozó új szabályozást, és jelenleg is tárgyalnak a részletekről az érdekképviseletekkel. Elhangzott az is, hogy nem állítják vissza ugyan a vasárnapi boltzárat, de akár radikális piacbefolyásoló lépések is jöhetnek. Ehhez képest eddig nem keresték meg hivatalosan sem a 15 ezer aktív tagot tömörítő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetét, sem az árbevétel alapján legnagyobb szakmai szervezetet, az Országos Kereskedelmi Szövetséget.

Ellentétek

Sáling József lapunknak azt mondta, hogy nemcsak a vasárnapi nyitva tartással és munkavégzéssel kapcsolatos kérdések kerülhetnek napirendre (a szakszervezet visszahozná vasárnapra a százszázalékos pótlékot, amelyet még a boltzár idején adtak bizonyos esetekben, illetve legalább havi két szabad vasárnapot szeretne a dolgozóknak), hanem a sztrájktörvényről is kellene tárgyalni, illetve a jövő évi bértárgyalásokat is jó lenne elkezdeni. A Magyar Nemzet kérdésére Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára is arról beszélt, hogy bár sok elképzelés megjelent már a vasárnappal, illetve a kiskereskedelem szabályozásával kapcsolatban, semmilyen konkrét koncepcióról nincs tudomása, és a kormány részéről sem kezdeményeztek találkozót. – A szövetség egyébként úgy véli, hogy a kiskereskedelem vasárnapi működésének jelenlegi szabályozásán nem lenne célszerű változtatni – mondta a főtitkár.

Szombati munkavégzés

Túl sok konkrétum egyelőre nem derült ki a tervekről. Kósa Lajos augusztus közepén azt mondta, az egyik elképzelés szerint például kimondanák, hogy a kiskereskedelemben a munkavállalók számára kötelező a vasárnapi munkavégzés, de csak évente meghatározott számban, ez hattól akár húszig is terjedhet. Szerinte beszélni kell a szombati munkavégzésről, ahogy a munkaszüneti napokra és a nemzeti ünnepekre vonatkozó nyitvatartási szabályokról is, ezekre is kiterjed majd a javaslatuk. A változtatásokkal vélhetőleg a multiknak is erős üzenetet akar küldeni a kormány: egyes vélemények szerint így kívánnak ismét a kisebb üzleteknek vagy a hazai láncoknak előnyt adni, ahogy a boltzár esetében is tették, amikor a 200 négyzetméter alattiak nyitva maradhattak vasárnap is.

Olyan elképzelés is előkerült, legalábbis a Népszabadság arról írt korábban, hogy vasárnap fő szabályként délig tarthatnának nyitva az üzletek, utána pedig amelyik nagy bolt délben nem zár be, azzal különadót fizettetnének. A koncepció főként a hazai hátterű, kisebb üzletekből álló láncoknak kedvezne. Az MSZP rögtön jelezte is, ha ezt bevezeti a kormány, újra népszavazásra viszik az ügyet.

Napirenden tartják
Rendre előkerül kormánypárti politikusok, elsősorban a KDNP-sek részéről a boltzár visszaállításának kérdése. Legutóbb Semjén Zsolt pártelnök célzott arra, hogy ha tehetné, nemcsak visszahozná, de ki is terjesztené az egy év után idén eltörölt kötelező vasárnapi zárva tartást. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint ilyen tervek nincsenek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.08.30.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.